Megváltak Johan Béla nevétől

Az egészségügyi miniszter utasítására az Országos Epidemiológiai Központ megválik Johan Béla nevétől, és a zsidótörvények végrehajtásában szerepet vállaló orvosnak a központ kertjében elhelyezett szobrát is eltávolítják, miután a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) levélben erre kérte Rácz Jenőt – jelentette be a Mazsihisz kedden.

Az egészségügyi tárca vezetője március 27-én kelt levelében jelezte Feldmájer Péternek, a Mazsihisz elnökének, hogy arra utasította Bujdosó László országos tiszti főorvost, 2006. május 30-ig készítse elő az Országos Epidemiológiai Központ alapító okiratának módosítását, és tegye meg az új elnevezéssel kapcsolatos intézkedéseket.

"A központ új elnevezésében Johan Béla neve nem szerepelhet" - írta Rácz Jenő, aki egyben arra is felkérte a tiszti főorvost, hogy az intézet kertjében felállított szobrot az említett határidőig távolítsa el, és döntése szerint gondoskodjon annak további sorsáról.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató február 27-i levelükben kérték az egészségügyi minisztertől, hogy a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ nevét változtassák meg és egyben a "népirtásban bűnös" Johan Béla szobrát onnan távolítsák el.

A miniszter döntését megelégedéssel vette tudomásul Feldmájer Péter, aki az MTI-nek elmondta: szomorúnak tartja, hogy több évig kellett várni erre a határozott lépésre, de végül is a döntéshozók megértették, a tudományos eredmények, a kiváló orvosi működés sem adhat arra alapot, hogy valakit, aki magas rangú kormányzati tisztségviselőként jelentős mértékben hozzájárult több mint 600 ezer magyar állampolgár üldözéséhez és meggyilkolásához, példaképül állítsák az utókornak. Nem lehet róla állami intézményt elnevezni, szobrot állítani neki.

A Mazsihisz elnöke hangsúlyozta, a megbékélés nem jelentheti azt, hogy a bűnöket elfelejtsük, mert csak egyes embereknek lehet megbocsátani, de a fajüldöző eszme, a gyilkos rendszer nem kaphat felmentést.

Az Országgyűlés 2006. február 6-án törölte Johan Béla nevét a népegészségügyi program elnevezéséből, azzal az indoklással, hogy a tudós munkája során konzekvensen végrehajtotta az 1939. évi IV. törvénycikk, az úgynevezett "második zsidótörvény" előírásait a magyar egészségügyben és az orvostársadalomban.

A döntésre azt követően került sor, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2004-ban kiadott állásfoglalása szerint nem volt szerencsés a programot elnevezni az egykori közegészségügyi szakemberről, mert 1944-ben a Sztójay-kormány belügyi államtitkáraként Johan Béla rendeleteivel zsidó orvosokat fosztott meg állásuktól.

Ugyanakkor Pók Attila történész, az állásfoglalást kiadó MTA Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese az MTI-nek 2004 október végén azt nyilatkozta: szakmai teljesítménye alapján Johan Béla, aki megszervezte az Országos Közegészségügyi Intézetet és a tisztiorvosi szolgálatot, "maximálisan alkalmas arra, hogy szakmai körökben a megfelelő elismerést megkapja", így véleménye szerint "teljesen korrektnek tűnik", hogy a közegészségügyi intézet udvarán felállították a szakember mellszobrát. Közölte azt is: nem kifogásolható, hogy az Országos Epidemiológiai Központ Johan Béla nevét viseli.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.