Magyar származású amerikai lehet az ötödik űrturista

Charles Simonyi, a Microsoft Word egykori vezető fejlesztőmérnöke valószínűleg a jövő év tavaszán egy Szojuz orosz űrhajóval két hivatásos asztronauta társaságában indul a Föld körül 350-400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra.

Alekszej Krasznov, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz emberes űrrepülésekkel foglalkozó részlegének a vezetője hétfőn a RIA-Novosztyi moszkvai hírügynökségnek elmondta: Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év tavaszán egy Szojuz orosz űrhajóval két hivatásos asztronauta társaságában indul a Föld körül 350-400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy hozzávetőleg egy hétig élvezze az űrrepülést. Utazásának és kiképzésének ára 20 millió dollár.

Simonyi, aki a Microsoftnál részt vett az ismert Word és Excel programok kifejlesztésében, jelenleg az Intentional Software élén áll. A cég társalapítója volt 2002-ben. A Forbes magazin 2002-ben mintegy 824 millió euróra becsülte vagyonát. Édesapja, a 2001-ben elhunyt Simonyi Károly professzor, akadémikus, munkásságáért 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérmét kapta. Charles Simonyi 1948-ban született Budapesten, és 17 éves korában disszidált Magyarországról az Egyesült Államokba.

Előtte az idei esztendő második felében a japán Enomoto Daiszuke a világ negyedik űrturistája indul az ISS-re.

Az anyagi gondokkal küszködő orosz űrhivatalnak égető szüksége van a 20 millió dolláros viteldíjakra, de ezek kifizetése korántsem elég. Az űrturistajelölteknek szigorú orvosi vizsgálaton, illetve űrhajóskiképzésen kell átesniük a Moszkva melletti Csillagvárosban, és jelenleg már az is követelmény, hogy ők is végrehajtsanak valamilyen tudományos programot.

Krasznov elmondta: Simonyival már megkötötték a 2007-re szóló előszerződést, de a jelölt kérheti, hogy egy későbbi időpontban indulhasson a világűrbe.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.