Mérlegen az elhízás

Egyszer csak az embert szorítani kezdi a ruhaderék. Először a gombot varrja arrébb, majd a kényelem kedvéért inkább egy mérettel nagyobb nadrágot vesz. Telnek az évek, nőnek a méretek. Az önbecsapás a végtelenségig folytatható, de nem árt még idejében szembenézni az elhízás veszélyével.

A legnehezebb lépés eljutni a felismerésig: megjelentek a fölös kilók, tenni kéne ellene valamit – osztja meg tapasztalatát dr. Juhász Katalin belgyógyász szakorvos, aki a Szent Imre Kórház önálló lipid részlegén több száz fogyni vágyó beteggel találkozik évente. Hogy ki, mennyi ideig képes tűrni az egyre növekvő pluszkilóit, az a személyiségétől és sok esetben a környezetétől függ. Van, aki egy szép napon a tükör előtt ébred rá a problémájára, van, akit a megromlott kapcsolata vagy egy betegség megjelenése juttat el a fogyókúráig. Az elszántság ugyan már fél siker, de a tényleges eredményig még igen sok a buktató.

A legtöbben a gyors és látványos sikerekben bízva vágnak bele egy mások által bombabiztosnak mondott, divatos diétába. A csodareceptek és kapszulák eredménye általában rövid időre szól, és legtöbbször csalódást okoz. A régi súly hamar visszaáll, sőt, tovább gyarapodhat, így aztán jönnek a lelki problémák: a kiábrándultság, depreszszió, a rendszeresen visszatérő kudarc.

A doktornő szerint a siker nem a drasztikus kalóriacsökkentéssel érhető el. Enni kell, de nem mindegy, mikor, mit és menynyit. Akár a tél végére összegyűlt 2-3 kg fölöslegtől, akár jelentősebb mennyiségtől kell megszabadulni, nem árt tudni: a szigorú fogyókúra vészreakcióra készteti a szervezetet, és hiába eszünk kevesebbet, a bevitt kalóriákból több hasznosul. Éppen ezért csak a hosszabb távú, ésszerűen csökkentett kalóriabevitel vezethet eredményre. Ám az még nem elegendő, ha csak a nassolásról, cukrozott üdítőkről mond le az ember. Csak akkor lehetünk karcsúbbak, ha kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk.

A lipid részleget felkeresőknek heti fél kilogramm mínuszt garantál az egészséges táplálkozáson alapuló diéta. (Ez egy hónap alatt 2, fél év alatt 12 kg fogyást jelent!) A nőknél 1200, míg a férfiaknál napi 1500 kalória bevitele a megengedett. Az enyhén túlsúlyosoknál már az is eredményes, ha 500 kalóriával esznek kevesebbet, mint azelőtt. Ehhez persze nem kell más, csak nagy-nagy türelem a fogyni vágyó részéről, és megértő segítség a környezetétől. Mert hiába minden igyekezet, ha nincs megfelelő támogatás; ha a férj nem hajlandó lemondani a pörkölt-nokedliről, és ha a kollégák folyton a süteménnyel hozakodnak elő. Így hamar fel lehet adni a diétázást.

Dr. Juhász Katalin tapasztalata szerint a rendszeres ellenőrzésen megjelenő betegeknek mindig van mire hivatkozniuk, ha nem sikerül betartani az előírt diétát. Közismert, hogy a karácsonyi, húsvéti időszak, a családi ünnepek, de még a szőlő- és barackszezon sem túl jó a fogyókúrázóknak, ahogy a konfliktusok is megnehezíthetik a kalóriák számlálását. Orvosilag bizonyított, hogy a stresszhelyzetekben szénhidrátfogyasztással csökkenthetjük a feszültséget. A rosszkedvű emberek ezért is szeretnek ilyenkor még gyakrabban nassolni. Mégis, a buktatók ellenére is el lehet érni látványos eredményeket.

A doktornő úgy látja: betegei az első találkozáskor még tele vannak félelmekkel, komplexusokkal. Sokan a súlyfölöslegük miatt visszahúzódóak, depressziósok, előfordulhat, hogy agresszívak. Legtöbben elmondják, milyenek voltak régen; a legfőbb vágyuk pedig, hogy a régi énjüket nyerjék vissza. Mert a kövérség nemcsak testben, hanem lélekben, gondolkodásban is átalakíthatja az embert. Éppen ezért fontos, hogy az elhízás kezelése során – a diéta mellett – a fogyókúrázó segítséget kapjon a helyes életmód, az eredményhez vezető magatartás, viselkedés kialakításához is.

Aki viszont nem adja fel, valóban új emberré válik. Nemcsak magának, a körülötte élőknek is sikeresen bizonyíthatja, el tudta érni, amibe belekezdett. Most már elégedetten állhat szembe a tükörrel, és gombolhatja be ismét a ruhát, amit évekkel ezelőtt a szekrény mélyére rejtett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.