Csehországot választotta a Hyundai

Egymilliárd eurós beruházással gépkocsigyárat épít a Hyundai az észak-morvaországi Ostravához közeli Nosovicében. Erről a döntésről tegnap Prágában írt alá emlékeztetőt a stratégiai befektető egyik vezető képviselője és Milan Urban cseh ipari és kereskelmi miniszter.

A szerződést a társaság, a cseh kormány és az észak-morvaországi megye a jövő hónapban parafálja.

Kim In Szo, a dél-koreai óriásvállalat vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy az új gyár háromezer alkalmazottat és több mint tízezer személyt foglalkoztat majd alvállalkozóként. 2008-tól évente háromszázezer személygépkocsi gördül majd le a gyártó sorokról.

A prágai tárcavezető kiemelte, hogy Csehország történetében a dél-koreaiaké az eddigi legnagyobb itteni stratégiai befektetés, amelynek eredményeképpen a térség munkanélküliségi aránya legalább két százalékkal csökken, az ország bruttó hazai termelése viszont ugyanennyivel növekszik. A tereprendezés rövidesen, az építkezés pedig májusban kezdődik. Cseh lapok úgy tudják, hogy a dél-koreaiak Magyarországon is puhatolóztak, de végül nem hazánkat választották.

Erről a tényről a beruházók megkeresésünkre nem voltak hajlandók nyilatkozni. Csupán annyit említettek meg: a végső döntéskor sokat nyomott a latban az a tény, hogy a Hyundai leányvállalata az Ostravához közeli, szlovákiai Vágtapolcán (Teplicka nad Váhom) már az év végén átadja az oda telepített új gépkocsigyárat.

Megbízható értesüléseink szerint a Hyundai szorgalmazza cseh és szlovák partnereinél, hogy mielőbb kezdjenek hozzá a két helyszínt, illetve az Ostravát és az észak-szlovákiai Zsolnát (Zilina) összekötő, a tárgyalások során beigért, gyorsforgalmi út építéséhez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.