Karcsúsított laborok, elbocsátott dolgozók

Országszerte összesen kétszáz dolgozótól váltak meg a napokban az ÁNTSZ nemrégiben eladott laborjaiban.

Tizenhat intézményben érintette a szakalkalmazottakat a létszámcsökkentés, leginkább a salgótarjáni, a szekszárdi és a szolnoki laborokban, amelyek a továbbiakban csak mintabegyűjtő helyek lesznek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azért vált meg tizenhat laborjától, mert azok veszteségesen működtek. Másfél évvel ezelőtt elindították a laborhálózat privatizációját azzal, hogy a hatósági vizsgálatokon túlmenő tevékenységet - beleértve a kórházi, rendelőintézeti vér-, vizelet- és székletminták mikrobiológiai és kémiai vizsgálatát - az erre a célra létrehozott ÁNTSZ Labor Kft.-be apportálták. A dolgozók létszámát akkor a laborokban országos szinten 750-ről 450-re csökkentették. Akit lehetett, nyugdíjaztak, de sokan éltek a felkínált végkielégítés lehetőségével is. Az állami tulajdonú céget aztán januárban értékesítették. A privatizációs felhívásra egyetlen érdeklődő jelentkezett, az Euro-Labor Invest Kft., amely tavaly meg is vásárolta az intézményhálózatot. Noha az állam korábban még több százmillió forintos bevételt remélt ettől az üzlettől, a vagyonkezelőnek végül csalódnia kellett: alig ötvenmillióért értékesítették a hálózat működtetésének jogát. Az ingatlanvagyon nem került át az új tulajdonoshoz, az épületeket továbbra is az ÁNTSZ-től bérli.

Heves István, a tisztiorvosi hivatal projektmenedzsere lapunknak nyilatkozva nagy eredményként értékelte, hogy 48 millió forintért eladták a veszteséges céget, hiszen a magas bérköltség miatt korábban állami támogatásra szorultak. A projektmenedzser közölte, hogy a vevő a vételárat már kifizette, így szabadon rendelkezik a birtokba vett tizenhat vidéki, illetve a fővárosi laborjával, az ellátás színvonala azonban nem sérülhet. Heves István kijelentette: az erre vonatkozó garanciákat beépítették az adásvételi szerződésbe. Az új tulajdonos drasztikus létszámcsökkenést hajtott végre - igaz, korábban az ÁNTSZ Labor Kft. is hasonló lépéseket helyezett kilátásba, hogy veszteségeit csökkenteni tudja.

Salgótarjánban a közelmúltban kapták kézhez a labor dolgozói az elbocsátásukról szóló értesítést. A kémiai laborban heten, a mikrobiológiaiban tizenegyen dolgoztak, s éves szinten 20-25 ezer mintát vizsgáltak meg. Mostantól mindössze hárman maradtak, s ők sem végeznek vizsgálatot, csak a mintákat gyűjtik be és küldik tovább a fővárosban lévő központi laborba, mert a feldolgozás mostantól Budapesten történik. Az elbocsátott egészségügyi dolgozók Salgótarjánban és vonzáskörzetében egészségügyi szakalkalmazottként nem tudnak elhelyezkedni, és egy-két segédápolói álláson túl az egészségügy más területein sem találnak megélhetést. Többen nővérszállásra mennek a fővárosba, hátrahagyva családjukat. Közéjük tartozik Rozgonyiné Ponyi Márta, aki azt mondja: két főiskolás gyermeke taníttatásának költségét csak így tudják fedezni. Az ötvenévesek viszont már nem szívesen vállalják ezt, ők tanácstalanok a jövőt illetően. Kaszás Lászlóné például 35 éves munkaviszonnyal a háta mögött lett most álláskereső Salgótarjánban.

Tolna megyében az ÁNTSZ kémiai laboratóriuma két évvel ezelőtt, a mikrobiológiai labor pedig idén márciusban szűnt meg. Azóta a vizsgálatokat Baranya és Somogy megyében végzik, a megszüntetett laborban - a salgótarjánihoz hasonlóan - már csak a minták begyűjtése és napi továbbítása folyik, amit két aszszisztens végez. A korábban ott dolgozó tizenkét köztisztviselő munkaviszonya megszűnt, valamennyien megkapták a végkielégítést és a törvény által előírt egyéb juttatásokat.

Drasztikusan csökkent a dolgozók létszáma a szolnoki laborban is - a korábbi húsz helyett ma mindössze két munkatárssal dolgoznak. Egyikük, Csekő Gábor érdeklődésünkre elmondta: hajdani kollégái közül még ma is többen keresnek állást, s mindössze egyetlen asszony tudott nyugdíjba menni. A mikrobiológiai részleg dolgozói egészségügyi intézményeknél, míg a kémiai labor szakalkalmazottai vegyipari cégeknél tudnának elhelyezkedni.

Akad olyan megye is, ahol nem történt karcsúsítás: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetnél például a kémiai és a mikrobiológiai labor változatlan létszámmal üzemel. Hajdú-Bihar megyében csak a kémiai labor tevékenységét szűkítették, ott méréseket ezentúl nem végeznek, csak mintavételt, mintagyűjtést és mintaszállítást. A profilszűkítés miatt mintegy tíz dolgozót bocsátottak el.

A laborok jövőjéről, esetleges fejlesztésükről s a megmaradt dolgozók további sorsáról szerettük volna megkérdezni Deák Gábort, az Euro-Labor Invest Kft. vezetőjét, őt azonban többszöri próbálkozásunkra sem sikerült elérnünk. Korábbi nyilatkozataiból kiderül: azzal számol, hogy cégének legalább 200 millió forintos bankhitelt kell felvenni azért, hogy a veszteséges laborokat versenyképessé tehessék. A dolgozók abban bíznak, hogy korszerűsítések után a tevékenységüket hatékonyabban végezhetik, munkahelyeik megmaradhatnak.

Salgótarján: az utolsó mûszak vége
Salgótarján: az utolsó mûszak vége
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.