Már két magyar központot akar a Morgan Stanley

Emeli a tétet Budapesten a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatócége, a Morgan Stanley, amely most már nemcsak kutatási részleget akar idehozni, hanem egy másik, négyszáz fős szolgáltató központ létrehozását is tervezi. A fejlesztések kormányzati támogatásáról megkezdődtek az egyeztetések.

Megjött a kedve Magyarországhoz a New York-i székelyű Morgan Stanleynek, amely decemberben még csak egy kisebb létszámú matematikai kutatási részleg Budapestre helyezéséről döntött, most már azonban egy jóval nagyobb létszámú szolgáltató központot akar Magyarországra telepíteni.

Kordás Lászlótól, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkárától megtudtuk: a szaktárca képzési támogatással kívánja segíteni a Morgan Stanley magyarországi beruházásait. Két programról van szó. Az egyik a kötvénypiaci kutatóközpont, amely a cég intézményi kötvényekre irányuló üzleti tevékenységében kulcsszerepet játszó modellezési feladatokra koncentrál.

A nagyobb léptékű fejlesztés a Közép- és Kelet-Európai Üzleti Folyamatok Szolgáltató Központ, amelybe a Morgan Stanley információtechnológiai, pénzügyi és számviteli, valamint működtetési funkcióit telepítené. Itt körülbelül 400 szakember dolgozna.

Kordás László elmondta: a munkaügyi minisztérium fontosnak tartja a magasan kvalifikált pályakezdő szakemberek itthoni elhelyezkedésének elősegítését, ezért kész támogatást nyújtani a beruházó cégnek az alkalmazottak magas színvonalú pénzügyi képzéséhez, továbbképzéséhez, amennyiben a cég megfelel a támogatás igénybevételéhez szükséges jogszabályi feltételeknek. Az államtitkártól megtudtuk, a gazdasági kabinet múlt heti döntése szerint a gazdasági és a munkaügyi minisztérium kapott felhatalmazást a tárgyalások folytatására.

Az még decemberben dőlt el, hogy a Morgan Stanley Budapesten hozza létre kelet-közép-európai pénzügyi matematikai kutatóközpontját. A Budapest melletti döntés a magyar matematikakutatás és -oktatás magas színvonalának piac általi elismerése is. Budapest mellett elsősorban az döntött, hogy a magyar matematikai kutatás az élvonalban van. A világ matematikai szakfolyóirataiban a cikkek két százalékát magyar szerző jegyzi, ami tizenháromszorosa annak, mint amennyi a népességarányos részesedés volna. A mintegy 20 szakembert foglalkoztató intézet hatása messze túlmutat azon, hogy magasan kvalifikált matematikusok és számítógépes szakemberek számára képességeiknek megfelelő munkahelyet teremt. A leendő intézet munkanyelve az angol lesz, de főleg magyarokra számítanak.

Esély van arra, hogy a külföldön dolgozó, nagy tudású matematikusok közül is hazatérhetnek néhányan.

A Morgan Stanley New York-i központja
A Morgan Stanley New York-i központja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.