Fantomcégeken keresztül vándorolt a feketehús
Hetekbe telhet, míg az állategészségügyi hatóságok felderítik, pontosan honnan származik az utóbbi időben a főváros környékéről összegyűjtött 116,5 tonna illegálisan forgalomba hozott hús. Akkor fog kiderülni az is, mely boltokba jutott a kétes eredetű nyersanyagból készített termékekből. A vevőknek azonban nem kell aggódniuk, mert az érzékszervi vizsgálat szerint a húsféleségek nem voltak emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A lebukott forgalmazóknak viszont főhet a fejük, hiszen amellett, hogy az általuk megvásárolt árut a hatóság megsemmisíti, jelentős minőségvédelmi bírságra is számíthatnak.
A botrány március 10-én robbant ki, amikor a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Állomás szakemberei Pomázon egy raktárépület szakhatósági engedélyezéséhez szükséges vizsgálataikat végezték. Feltűnt nekik, hogy a helyszín nem csak hústermékek tárolására szolgál, hanem csomagolnak és címkéznek is. A készlet egy részét megvizsgálva kiderült, hogy az áru tulajdonosa nem tudja igazolni hat tonna csirke-, sertés- és pulykahús eredetét. A tüzetesebb kutakodás eredményesnek bizonyult, néhány nap múlva, március közepén a hatóság szakemberei még fél tonna kétes eredetű húst találtak. A lebuktatott vállalkozás üzleti kapcsolatainak feltérképezése után kiderült, a húsból egy budaörsi raktárba is került. Itt két fordulóban összesen hetven tonna feldolgozásra váró nyersanyagra bukkantak, amelynek eredetét szintén nem tudta igazolni a tulajdonos.
Most csak annyi biztos, hogy a húsbotrányban több, egymással üzleti kapcsolatban álló vállalkozás is érintett, amelyek tulajdonosi körében külföldiek is vannak - közölte lapunkkal Virsinger György, Pest megyei főállatorvos. Így azt sem lehet kizárni, hogy a sertés- és baromfihús egy része esetleg külföldről származik. A gyanúba keveredett társaságok már régóta tevékenykedtek a piacon és termékeiket széles körben, Budapesten, valamint Pest-, Zala-, Szolnok- és Komárom-Esztergom megyében is terítették. Az ismeretlen termelőktől származó, ismeretlen vágóhidakon feldolgozott hús több fantomcégen keresztül került a vevőkhöz, amelyek nevét a vizsgálatok lezárultáig nem hozzák nyilvánosságra. A hatóságok egyelőre nem kívánják megnevezni azokat az üzleteket sem, amelyek vásároltak a hiányos papírokkal rendelkező hústermékekből. Az azonban biztosra vehető, ha beszállítók bűnössége beigazolódik, lehúzhatják a rolót. A büntetésként kirótt minőségvédelmi bírság ugyanis a lefoglalt készlet becsült értékének háromszorosa, ami egy 70 tonnás tétel esetében százmillió forintra is rúghat.
Szakértők szerint a feketén szerzett húson nagyot lehet kaszálni. A termékek gyakorta illegális vágóhidakról kerülnek ki, amelyek nem tartják be az előírásokat, így áraik alacsonyabbak a legális feldolgozókénál. Az ilyen helyről származó hús fogyasztása azonban kockázatos lehet, a hatóságok ezért igyekeznek felderíteni és bezárni az illegális vágóhidakat.