Húsz nap alatt 25 ezren látták a sárospataki könyveket

Huszonötezren látták a sárospataki könyveket a megnyitó óta eltelt húsz nap alatt a Magyar Nemzeti Múzeumban - közölte a kulturális tárca csütörtökön az MTI-vel.

A 136 kötet több mint hatvan év elteltével került vissza Oroszországból Magyarországra, a kiállítás március 2-án nyílt meg a nagyközönség előtt - idézte fel a minisztérium sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A megnyitón jelen volt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A könyvek - hét ládába csomagolva - február 22-én érkeztek meg Budapestre, a Ferihegyi repülőtérre. A köteteket négy nappal később szállították át a Magyar Nemzeti Múzeumba, miután az Országos Széchényi Könyvtárban megtörtént a szükséges állagmegóvás és állapotfelmérés.

A múzeum munkatársai egy könyvtár hangulatát felidézve készítették el a kiállítást; a köteteket a kupolateremben tizenhárom tárlóban helyezték el. Központi helyre kerültek azok az üvegtárlók, amelyekben a legértékesebb könyvritkaságok láthatók. Ilyen például Hartmann Schedel 1493-ból származó világkrónikája, a Cronicarum Libri.

A sárospataki könyveket június közepéig ingyen tekinthetik meg az érdeklődők - áll a közleményben.

A kötetek a Sárospataki Református Kollégium könyvtárából származnak, és a II. világháború végén kerültek a Szovjetunióba.

A kollégium fenntartója, a Tiszáninneni Református Egyházkerület a budapesti kiállítás után szeretné Pápán és Debrecenben is bemutatni a kiadványokat. Csomós József püspök korábban azt közölte, hogy a kötetek a tervek szerint július 15-ével térnének vissza Sárospatakra: augusztus végéig kiállításon lennének láthatók, azután kerülnének be újra a könyvtár állományába.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.