Amerikai szonda ért a Marshoz

E hét keddjén a vörös bolygó közvetlen közelébe ért az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda, és ha sikerül ma este a bolygó körüli pályára állítás, két éven át továbbít adatokat a bolygóról.

A sikeres megközelítés azonban nem biztos: a NASA négy utóbbi szondája közül kettőt nem tudtak pályára állítani. Az űrszonda küldetésének célja, hogy kikutassa a marsi víz eredetét, esetleg pontosan meghatározza, hogy hol mennyi van ebből az anyagból. Szintén a feladatok között szerepel a következő robotok leszállási helyének meghatározása, a majdani marsi emberes expedíció előkészítése.

Hét hónapos űrutazása után ma kapcsolják be a szonda fékezőrakétáit, hogy 27 perc alatt 20 százalékkal, másodpercenkénti ötezer méteres sebességre csökkentsék a jármű sebességét. Az ezt követő húsz percen belül a szonda eltűnik a bolygó mögött, majd fél óra múlva, ha minden jól megy helyreáll a rádiókapcsolat. Ez a küldetés egyik legkritikusabb pontja. A NASA tegnapi jelentése szerint minden műszer tökéletesen működik. A pályára állás után a szonda nagy hatótávolságú műszereivel - hat tudományos berendezés kapott helyett a szondán - sokkal több információt gyűjthet be a marsi atmoszféra és felszín átalakulásáról, mint az összes korábbi űrszonda. Ennek oka, hogy elődeinél másodpercenként tízszer több információt tud küldeni.

A Mars körül jelenleg három szonda kering: az amerikai Mars Global Surveyor és a Mars Odyssey, illetve az európai űrügynökség (ESA) Mars Express nevű eszköze. A bolygó felszínén a Spirit és Opportunity robotok dolgoznak immár harmadik éve.

A NASA fantáziarajza a Marsra-szállásról
A NASA fantáziarajza a Marsra-szállásról
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.