Nem zár ki egy forintválságot a Goldman Sachs

Nem zárja ki a forintválság lehetőségét a Goldman Sachs nemzetközi befektetési csoport londoni részlegének legújabb térségi elemzése arra az esetre, ha a választások után nem kezdődik meg a költségvetési konszolidáció.

A világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoportja által kétheteként Londonban közzétett európai feltörekvő piaci előrejelzés legújabb kiadása szerint a forinttal kapcsolatos borúlátás "eddig idő előttinek bizonyult ... a helyzet azonban a következő 12-18 hónapban jó eséllyel megváltozik".

A Goldman Sachs elemzői szerint nem valószínű, hogy a jelenlegi "egyensúlyozó mutatvány" ennél hosszabb ideig folytatható, és ha a választások után az derül ki, hogy nincs javulás a költségvetésben, előbb-utóbb valutaválság fog kialakulni.

Az elemzés szerint ennek esélyét növelné, ha távozna a jegybanki monetáris tanács "héjáinak belső köre". Minél tovább tart a jelenlegi egyensúlyozási gyakorlat, annál erőteljesebb lehet a kiigazítás, az időközben felhalmozódott adósság miatt, áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

A cég szerint a 2006-os költségvetési hiány valós mérete "valószínűleg sok piaci szereplőt meg fog lepni", és megvan a kockázata a kétszámjegyű százalékos hiánynak, annak pedig jelentős a kockázata, hogy a választások után a hitelminősítők rontják a magyar adósságosztályzatot.

A kétszámjegyű idei hiány jóslatával a Goldman Sachs nincs egyedül a londoni elemzői közösségben. A JP Morgan befektetési csoport egy néhány hete kiadott londoni országjelentésében azt írta: a ház 2006-os magyarországi hiányjóslata eredményszemléletben számolva 8 százalék, de a cég szerint ezt az előrejelzést is komoly felfelé ható kockázatok terhelik, és a tényleges idei deficit "könnyen 10 százalék környékén lehet".

A 10 százalék körüli deficitet a JP Morgan elemzése arra az esetre valószínűsítette, ha a választások utáni új kormány konszolidálja a MÁV adósságát és az összes olyan "kvázi-költségvetési" intézményt, amelyet még mindig a költségvetésen kívül számolnak el.

A Standard & Poor's hitelminősítő, amikor januárban leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az addigi stabilról a nála egyébként még elsőrendű, "A mínusz" magyar adóskockázati osztályzat kilátását, ezt szintén az általa 10 százalék felettire várt idei központi hiánnyal és a szerinte 2014 előtt valószínűtlen eurócsatlakozással indokolta.

A Goldman Sachs új jelentése szerint mindazonáltal a jelenlegi kedvező külső környezetben elég nehezen lehetne "eladni" Magyarországon egy megszorító intézkedéscsomagot. Bárki lesz is hatalmon, könnyebben be tud vezetni ilyen intézkedéseket, ha a választók körében is válsághangulat alakul ki. A devizaalapú hitelek jelenlegi magas és növekvő arányát tekintve valószínűleg a forint gyengülése lenne szükséges ahhoz, hogy "a választók is ráébredjenek: valami nincs rendjén". Ameddig azonban ez meg nem történik, éppen a devizaalapú hitelek kiáramlása az, ami alátámasztja a forint árfolyamát, áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

A ház szerint nagyobb a valószínűsége a költségvetési kiigazításnak, ha a Fidesz jelentős arányú győzelmet arat - ebben az esetben a helyhatósági választásokon szintén jó eredményeket várhat még szigorítás esetén is -, ez azonban a közvélemény-kutatási adatok ismeretében nem tűnik valószínűnek.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.