Gyurcsány figyelmeztette a Suzukit

Nem vett részt a magyar Suzuki gyár ünnepségén a miniszterelnök, mivel a cég nem tartotta tiszteletben a munkavállalók azon jogát, hogy szakszervezetet alakítsanak. A gazdasági miniszter viszont elment a gyárba és arra kérte a vezetőit, hogy simítsák el a konfliktust.

Megkerülhetetlen és sérthetetlen joguk a munkavállalóknak, hogy szakszervezetet alakítsanak, hogy a szakszervezetek működhessenek a vállalatoknál, s a szakszervezeti vezetők érdekvédelmi munkájukat háborítatlanul végezhessék - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő az Autonóm Szakszervezeteknél rendezett hétfői fórumot követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy mivel a Magyar Suzuki Rt.-nél másként gondolkodnak erről, ezért nem kíván részt venni a cégnél rendezendő ünnepségen. Mint mondta: egy tisztességes baloldali kormánynak világossá kell tenni, hogy melyik oldalon áll. "Mi a jogfosztottak és jogsértettek oldalán állunk" - mondta a miniszterelnök.

Kóka János gazdasági miniszter viszont részt vett a rendezvényen és azt mondta, hogy a „Suzuki nem lehetne ennyire sikeres, ha 3200 dolgozója nem tenne meg mindent, hogy a márka folyamatosan az élen végezzen az értékesítési mutatókban".

A miniszter arra kérte a gyár vezetését, hogy a magyar érintettekkel együtt simítsák el a problémákat a dolgozói érdekvédelem ügyében és ehhez felajánlotta a minisztérium támogatását.

A Suzukiban dolgozók szakszervezete január elején a gyárkapun kívül, egy buszban alakult meg. Az érdekvédemi szervezet elnöke szerint a gyár vezetősége nem járult hozzá, hogy a szakszervezet az üzem területén jöjjön létre.

Február 17-én ötven dolgozó a pihenőbe vonulva letette a munkát, amikor a műszak végén a másfél órás túlmunkát újabb félórával kívánta megtoldani a cég vezetése - közölte a gyár szakszervezeti elnöke, akinek néhány napja rendkívüli felmondással megszüntették a munkaviszonyát.

Hiroshi Tsuda, a Suzuki elnöke az SX4 bemutatóján elmondta: a Magyar Suzuki Rt. megalapítása óta több, mint tízszeresére nőtt a gyártott kocsik száma.

Az esztergomi gyár éves kapacitása a tervek szerint 2008-ra eléri a háromszázezer darabot. A jelenlegi 3200 főről várhatóan 4000-re növelik a dolgozók létszámát. A Magyar Suzuki Rt. részesedése 2005-ben 19,7 százalék volt a magyarországi újautó-eladásokból, 3,4 százalékponttal több, mint 2004-ben. Az értékesített darabszám 15,6 százalékkal nőtt, miközben 2005-ben Magyarországon négy százalékkal esett vissza az újautó-piac.

A beruházások értéke tavaly elérte a 60 milliárd forintot, az idén 76 milliárd forintot szán ilyen célra a társaság. A tavalyi 300 milliárd forintos árbevétel után 2006-ban 400 milliárd forint bevétellel számol a Magyar Suzuki Rt.

(forrás: MTI)

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.