Gyurcsány-Orbán vita: a Méltányosság Kör javaslatai a feltételekről

A Méltányosság Politikaelemző Kör az érintettek korábban kinyilvánított egyetértésének birtokában levélben kérte fel Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort nyilvános televíziós vitában való részvételre.

A miniszterelnök-jelölti vita sajátos kereteit és feltételeit a Méltányosság Politikaelemző Kör (MPK)nemzetközi tapasztalatok alapján dolgozta ki. Az esemény lebonyolítási módjára az MPK ugyancsak a meghívottaknak szóló levelében tett javaslatot. A levél szövege a következő:

Tisztelt Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr! Tisztelt Orbán Viktor ex-Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök-jelölt Urak!

A Méltányosság Politikaelemző Kör nevében örömmel vesszük, hogy a felek február 24-én lényeges döntésre jutottak, és nem pusztán a vita létrejövetelében értenek egyet, de február 25-étől immáron a vita időpontja is bizonyosnak látszik. Körünk február elején ajánlotta fel újra, hogy házigazdája lenne kettejük vitájának, és erről a szándékunkról a közvéleményt is tájékoztattuk.

E tárgyban az Önökkel való egyeztetéseink addig jutottak, hogy az ősz folyamán Önök mindketten elvi igent mondtak felkérésünkre, amit a kormányoldalról azóta többször megerősítettek, az ellenzék oldaláról azonban nem nyilatkoztak. Mivel ennél konkrétabb üzenet Önöktől sem együttesen, sem pedig külön-külön nem érkezett, a korábbi elvi egyetértést vesszük alapul. A vita lebonyolítására vonatkozó elképzeléseinket a hazai és a külföldi hasonló viták elemzésével dolgoztuk ki, és hamarosan - sajtótájékoztatón - részletesebben is ismertetjük a nyilvánossággal. Az általunk javasolt vitának egyaránt vannak rögzített elemei, és alakítható részei.

Olyan vitának szeretnénk helyet adni, amelyet sem az a vád nem ér, hogy elfogult volna, sem pedig az, hogy a kérdező felkészületlen, a hibás és vitatható érveket az adott szakterületen nem ismeri és nem teszi szóvá. A nyilvánosságot azzal szolgáljuk, ha a vitában résztvevők tárgyi tévedésének azonnali kockázata nagyobbá, elméleti fejtegetéseik idealisztikus volta pedig megkérdőjelezhetővé válik. Olyan vitavezetőket készítünk fel, akik az Önök kormányzásról vallott elképzeléseire kérdeznek rá. Nem az ígéretekre, hanem azoknak a konfliktusoknak a kezelésére tesszük a hangsúlyt, amelyekkel Önök kormányra jutásuk esetén találkoznak. Az általunk kitalált keret a korábbiaknál sokkal nagyobb kihívást jelent a miniszterelnök-jelöltek számára.

A vitához legfeljebb négy témakör kijelölését javasoljuk. A témák számának szaporítására nem látunk lehetőséget, de hogy melyek legyenek a témakörök, arról a feleknek kell egyeztetniük. A témákat moderálni képes szakértőket közösen keressük meg. A feleknek a kérdezők személyét illetően vétójoguk és ajánló joguk is van. A kérdezők személyére vonatkozóan vannak javaslataink, de természetesen e személyeket Önöknek kell jóváhagyniuk. Értelemszerűen a vitavezető személyek kiválasztásában két téma esetében az egyik félnek, két téma esetében pedig a másik félnek kell kicsit engedékenyebbnek lennie. (A vitára készülők számára honlapunkon egy nyílt fórumot hozunk létre, ahová a beérkezett kérdések közül a szakértők felhasználhatják a nekik tetszőket.)

A vita ideális ideje szerintünk 90 perc, a televíziós közvetítésé 110 perc. A vita főszervezője (a szervezést természetesen nem kisajátítva) a Méltányosság Politikaelemző Kör.

Az egyes témák ideje 20 perces, ez a nemzetközi tapasztalatok alapján elegendő egy téma érdemi tárgyalására, és még képes fenntartani a figyelmet. A felek természetesen rövid bevezetőt és zárszót is mondhatnak, a kettejük közötti sorrendet sorsolással döntjük el.

Az MPK házigazdaként a közvetítés során pusztán a koordinálást végzi, azaz a 20 perces témablokkok betartásáért felelős, figyelmeztet a fogyatkozó időre, illetve felkéri és bemutatja a soron következő szakértőket (a maga 5 percében ismerteti a vita kereteit, illetve elköszön).

A szakértők helycseréjének idejére a televízió a három 5 perces szünetben reklámot sugározhat - ha a felek úgy kívánják, akár politikai reklámokat is -, ezek egyeztetésébe azonban körünk nem kíván beleszólni. Várjuk levelünkre a mielőbbi választ, hogy a konstruktív munka megkezdődhessék.

Tisztelettel:

Csizmadia Ervin és Zsolt Péter, a Méltányosság Politikaelemző Kör társelnökei

Budapest, 2006. február 26.

(OS)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.