Fábry Sándor kontra György Péter

Elutasította a bíróság Fábry Sándor keresetét, melyet György Péter ellen indított, mert az esztéta romagyűlölőnek nevezte egy rádióműsorban a humoristát.

A Fővárosi Bíróság első fokon elutasította Fábry Sándornak György Péter és a Klubrádió ellen indított keresetét. Az indoklás szerint a per tárgyát képező, Fábryt romagyűlölőnek, rasszistának nevező kijelentés egyértelműen véleménynyilvánításnak minősül.

A per február 20-i második fordulójában az előzetesen meghirdetettől eltérően sem Fábrynak azt a műsorát, amely a sérelmezett mondatait tartalmazza, sem pedig a Klubrádió adását nem játszották le, Pataki Árpád bíró szerint a bíróságnak az ott elhangzottakkal kapcsolatban nem kell állást foglalnia.

A tárgyaláson sem Fábry Sándor, sem pedig György Péter nem jelent meg. A Fábry Sándort képviselő Ágoston Alexandra ügyvéd elmondta, hogy védence nem tartozik a politikai hatalom képviselői közé, hírnevét előadóművészként érte el, a túlzó, igazságtalan véleménynyilvánítást tehát nem köteles eltűrni. A kijelentések ráadásul öncélúan, megalapozatlanul hangzottak el, durva, gyalázkodó stílusban.

"Ahogy a festőnek a festményei alapján, úgy a műsorvezetőnek a műsorai kapcsán kell eltűrnie a kritikát, vagy a személyére vonatkozó véleményt, amely akár még igazságtalan is lehet" - mondta Kárpáti Miklós, a Klubrádió védője.

"A szólás szabadságának éppen a szólás szabadsága az ára" - vélekedett Schiffer András, az elsőrendű alperes, György Péter ügyvédje.

A bíróság döntésében a felperes keresetét elutasította, és a felperest az alperes számára megállapított 110000 forintos perköltség megfizetésére szólította fel.

Az indoklás szerint egyértelműen véleménynyilvánítás történt, igaz kétségtelenül markánsan, esetleg bántó szándékkal. A szabad véleménynyilvánításhoz való jogot az alkotmány a véleménynyilvánítás tartalmától függetlenül védi.

"Aki maga is kemény megfogalmazásokat használ, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak hasonló hangvételű véleménynyilvánítások" - mondta Pataki Árpád bíró.

A határozat nem jogerős, tizenöt napon belül lehet fellebbezéssel élni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.