Tüntetés műhiba miatt

A Parlament előtt tüntet csütörtök reggeltől négy napig egy asszony, hogy segítséget kapjon lánya fogászati kezeléséhez.

Ivánkievicz Dezsőné végső kétségbeesésében vonult az Országház elé. Az anya egy írásos diagnózist szeretne, amelynek segítségével külföldön tudnák elvégezni lánya életmentő műtétét. A lány kálváriája édesanyja szerint két éve kezdődött. A harmincéves lány az egyik magán fogorvosi rendelőben jelentkezett fájós fogával gyökérkezelésre, ahol elmesélte, hogy régóta éjszakai fogcsikorgatás gyötri. A fogorvos azt állította, hogy a probléma véglegesen megszüntethető egy úgynevezett fogemelő segítségével. Bernadett már annak hordása közben is nagy fájdalmakra panaszkodott, de az igazi szenvedés állítólag április közepén kezdődött. Ekkor egy másik fogorvos kivette a készüléket, s kiderült: nem a megfelelő méretet helyezték fel.

Az édesanya állítása szerint lánya állapota napról napra rosszabbodik, alsó állkapcsa és nyelve hátrafelé tolódik, és a nyelőcsöve is szűkül, így az evés is nagy gondot okoz neki. A készülék eltolta a fogsorát, és visszafelé csurog a nyála. - Csak pépeset tud enni, de azt is egyre kevésbé. A beszéd, a mozgás, sőt még a fekvés is egyre nagyobb gondot jelent a lányomnak - mondta az aszszony, akinek a szabadalmat behozó orvos nem tud segíteni.

Azt, hogy pontosan milyen készülék okozhatott ilyen deformációt, egyelőre nem tudni, a magyarországi szakemberek gyakorlatában legalábbis az ilyen panaszok ismeretlenek. Dr. Radóczy Brigitta fogszabályozó szakorvos a tünetek alapján el sem tudja képzelni, mi történhetett a lánnyal. - Az éjszakai fogcsikorgatást valóban lehet fogszabályzó, vagy fogemelő segítségével "kezelni". A többnyire kivehető eszközök segíthetnek a probléma megszüntetésében, de soha még csak nem is hallottam a fentiekhez hasonló példát - mondja a szakorvos, aki szerint valószínűleg valami más dolog is lehet a lány panaszainak hátterében. A fogszabályzás semmilyen módon nem okozhat ilyen tüneteket kiváltó, ráadásul maradandó torzulásokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.