Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Fidesz

Az otthonteremtés áfájának csökkentését akarjaelfogadtatni a Fidesz, amelynek elnöke a szocialisták szerverére valóbehatolást lényegtelen ügynek tartja.

A Fidesz elnöke azzal indokolta a kezdeményezést: nem nyugszanak bele, hogy a kormány nemet mondott a Fidesz Otthonteremtés Plusz programjára, vagyis arra az Európai Unió adta lehetőségre, hogy 20 százalékról öt százalékra csökkenjen a szociális lakásépítés és a lakásfelújítás áfája.

Hozzátette: a magyar kormány a március 31-i jogvesztő határidőig jelentheti be igényét erre az uniónál, ezért akarnak erről a témáról még a választások előtt tárgyalni az Országgyűlésben.
"Ha ezt most nem jelentjük be az uniónak, akkor kormányváltás ide, választás oda, ez a lehetőség elmúlik, ezért ebbe a ’nem’-be sajnos nem tudunk belenyugodni, ezt a küzdelmet folytatnunk kell " - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a 14. havi nyugdíj miatt is felvetődött a rendkívüli ülés gondolata, úgy válaszolt: most fontosabbnak tartják az otthonteremtés kérdését, az elnökség is világos hierarchiát állított fel ebben az ügyben.

Mint mondta, bízik abban, hogy ha parlamenti többség van az ügy mögött, akkor a kormány is elfogadja a javaslatot. Véleménye szerint a kormány rossz álláspontot foglal el ebben az ügyben, és nem hiszi, hogy az MSZP-s képviselők egyetértenének ezzel, hiszen nyilvánvalóan pártpolitikán felül álló, pozitív dologról van szó.

Orbán elmondta: a Fidesz az Otthonteremtés Plusz programban azt javasolta, hogy minden olyan lakásépítés, amelyben szociálpolitikai támogatást, vagy államilag támogatott hitelt használnak fel, számítson szociális lakásépítésnek.

Véleménye szerint, amennyiben az áfa-csökkentés megtörténik, úgy számos építőipari vállalkozás be fogja jelenteni azokat az alkalmazottakat, akiket eddig feketén foglalkoztatott.

Kérdésre válaszolva politikai provokációnak minősítette a szerverügyet. Mint mondta, ez is szóba került az elnökségi ülésen, de arra kérte frakcióvezetőt és a kampányfőnököt, hogy az ülésen ezzel a komolytalan üggyel ne foglalkozzanak.

Nem szabad felülni annak, ha lényegtelen kérdéseket akarnak a politika napirendjére tűzni olyan fontos ügyek helyett, mint az otthonteremtés, vagy a nyugdíjak - tette hozzá Orbán Viktor, jelezve, hogy Rogán Antal kampányfőnökhöz lehet fordulni ebben az ügyben.

MSZP: a kormány megfontolt döntést fog hozni

Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: a kormány ebben az ügyben is többször jelezte: alapos szakmai előkészítés után megfontolt döntést fog hozni, olyan javaslatot tesz majd Brüsszelnek, amilyet egy felelős politikusnak kell, aki nem annak alapján politizál, hogy mi hangzik a legjobban a választások előtt, hanem hogy mi szolgálja a leginkább az ország és polgárai érdekét.

A kormánypárti képviselő szerint Orbán Viktor javaslata teljes félreértésen alapul. Az ellenzéki pártelnök által említett március végi határidő nem az Országgyűlést, hanem a kormányt köti, addig kell jeleznie Brüsszelnek, milyen szolgáltatásokra szeretné bevezetni a kedvezményes, öt százalékos áfakulcsot.

Burány Sándor szerint Orbán Viktor javaslata teljes tájékozatlanságról tanúskodik, ahhoz ugyanis, hogy az Országgyűlés döntési helyzetbe kerüljön, még az Európai Parlamentnek is foglalkoznia kell a kérdéssel. Kifejtette: eddig csak az uniós pénzügyminiszteri tanács hagyta jóvá magyar-, a cseh- és a lett kormány közös kezdeményezésére azt a módosítást, amely megteremti a kedvezményes áfakulcs lehetőségét.(forrás: MTI)

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.