Gyurcsány: Magyarország útelágazás előtt áll

Gyurcsány Ferenc hétfőn, parlamenti felszólalásában arra kért felhatalmazást Magyarországtól, hogy "azt a politikát lehessen folytatni, amiben nem a hatalmi kivagyiság, nem az önzés, nem a változás jelszava mögé rejtőzködő, mindent változatlanul hagyó konzervatív politika, hanem egy új, bátor, az igazságosságot követő politika valósul meg".

A kormányfő - jelezve, hogy a ciklus utolsó plenáris ülésén nem elsősorban a képviselőkhöz, hanem az ország nyilvánosságához, a választópolgárokhoz intézi szavait - arról beszélt, hogy Magyarország útelágazásnál van, el kell döntenie, hogy milyen jövőt, milyen sorsot kíván magának.

Hivatkozott arra, hogy a 100 lépés politikájával egy év alatt sikerült "megmozdítani" az országot, és az asztalán tornyosuló iratokra mutatva közölte: az Országgyűlés az utóbbi időszakban 200 törvényt alkotott meg, és az ország 1.200 milliárd forintos fejlesztést valósított meg négy év alatt.

Egy számítógépes adathordozót felmutatva bejelentette: elkészült a következő évek magyarországi fejlesztéseinek átfogó programja is.

Gyurcsány Ferenc felszólalásában hosszasan foglalkozott annak kifejtésével, hogy szerinte miért lenne hiba, ha a Fidesz kapna ismét lehetőséget a választópolgároktól a kormányzásra.

Egyebek között úgy fogalmazott: "a változás jelszava mögé a változatlanság konzervatív politikája öltözött be, a baloldaliság álruháját ölti magára az a konzervatív politika", amely nem is titkolja: nincs bátorsága felvállalni, hogy többet adjon oda, ahol nagyobb a szükség, és több felelősséget kérjen onnan, ahol nagyobb a lehetőség.

"Magyarországon a baloldaliság jelszavával kokettáló Fidesz a konzervativizmus legrosszabb hagyományait kívánja a társadalompolitikában folytatni: növelni a különbséget, olyan felső osztályos politikát csinálni, amelynek az árát az alul lévő milliók fizetik ki" - mondta a miniszterelnök, feltéve a kérdést: ezt akarjuk, vagy egy új Magyarországot szeretnénk, valóságos szolidaritással és összekapaszkodással.

Szavai szerint az embereknek el kell dönteniük, hogy azokra bízzák-e a kormányzást, akiknek csak "terhes formalitás" volt a demokratikus köztársaság, amikor kormányon voltak, akik "ha hatalmi érdekük úgy kívánta, hezitálás és zokszó nélkül összeálltak Csurka Istvánnal és pártjával", Torgyán Józsefre bízták az agráriumot és a vidéket, önmagukat azonosították a hazával, most pedig plakáton "depresszió-kampányt" folytatnak, miközben az ország sikere mögött családok erőfeszítései állnak?

A politikust a tettei minősítik - szögezte le Gyurcsány Ferenc, aki szerint a mai ellenzék, amikor kormányon volt, nem viselkedett szolidárisan. Kijelentette: Magyarországnak el kell döntenie, hogy elindul-e azon az úton, amelyet az egymás iránti tisztelet, a felelős politika és az egymás iránti felelősség jellemez. A másik lehetőségként azt vázolta fel, hogy azt valljuk: a politika nem más, mint szerepjátszás, "ha kell, liberális vagyok, ha kell, konzervatív, ha kell, azt mondom, hogy újabban baloldali".

Gyurcsány: Magyarország számára a koalíció által ajánlott út a járható

 Magyarország számára csak az a politika a járható út, amelyet ma a szocialisták és a liberálisok közösen ajánlanak, mert nincs olyan ország, amely azzal tudott volna Közép-Kelet Európában sikeres lenni, hogy azt szajkózta, nincsen helye idegeneknek ebben az országban - közölte a miniszterelnök a napirend előtti felszólalására adott frakcióvéleményekre reagálva a Parlamentben hétfőn.

"Azt állítom, hogy aki ezt mondja, és az ellenzék nagyobbik pártjának vezére szívesen és ismétlően idegenekről és idegen tőkéről beszél, az az országnak rosszat akar, még akkor is rosszat akar, ha azt gondolja, hogy ez népszerű szöveg" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Véleménye szerint, aki ilyet mond, az ebben az országban előbb-utóbb semmi mást, csak a szegénységet tudja majd elosztani. "El kell dönteni, Franciaország vagy Albánia, aki Albánia felé akar menni, az nyugodtan átkozza az idegeneket, aki egy nyitott Magyarországot szeretne, (...) az példának okáért nem mond ilyen" - jelentette ki.
Hangsúlyozta, hogy olyan országot szeretnének, amelyben ahhoz van támogatás, hogy az egyik párt nem tör be a másik szerverére, ahol az egyik párt faxáról nem rendelnek meg olyan újságokat, amelyekben méltánytalanul és elfogadhatatlan módon vádolják a köztársaság kormányának miniszterét és miniszterelnökét, és ahol nem félni kell a hatalomtól, hanem bízni lehet benne.

"És aki így viselkedik ellenzékben, te jó ég, hogyan viselkedne az kormányban, az lesz a legjobb ha ezt nem tudjuk meg" - jegyezte meg.

Mint mondta, a kormánypártok az emberek, a családok, a települések közötti különbségeket csökkentenék, ezért nem értenek egyet azzal, hogy mindenkinek egyformán kell adni tb-járulék csökkentést, vagy 14. havi nyugdíjat. A kormányfő szerint a fő vita az, hogy a kormány igazságosabb rendszereket akar, nem pedig konzerválni a meglévő különbségeket.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.