Felülvizsgálaton az összes behozott autó

Az elmúlt két évben Magyarországon forgalomba helyezett összes külföldi használt autó dokumentumainak felülvizsgálására készül a VPOP, tisztázandó, hogy megfizették-e utánuk a regisztrációs adót.

Országszerte háromszáz regisztrációsadó-csalási ügyben nyomoz jelenleg a vámőrség bűnügyi szolgálata. A pénzügyőr nyomozók szerint azonban ez még csak a jéghegy csúcsa. Naponta érkeznek újabb és újabb be-, illetve feljelentések a rendőrségtől, az okmányirodákból és magánszemélyektől. Némely ügyekben a százat is megközelíti az egy azon gyanúsítotti kör által regisztrációs adó megfizetése nélkül forgalomba helyezett autók száma.

A büntetőeljárások száma várhatóan jelentősen nőni fog, ha a - VPOP és a Belügyminisztérium Központi Hivatala között a közelmúltban létrejött megállapodás értelmében - 2004. február elsejéig, azaz a regisztrációs adó bevezetéséig visszamenően az összes Magyarországon forgalomba helyezett használt autó esetében tételesen ellenőrzik, befizette-e a regisztrációs adót, aki a járművet elsőként forgalomba helyezte.

Bencze József vezérőrnagy, a VPOP rendészeti főigazgatója és Urbán György, a BM hivatalának vezetője a Népszabadságnak megerősítette: február közepén megkezdődhet a külföldről behozott használt autók okmányirodákban, illetve a pénzügyőrségen tárolt iratainak öszszevetése.

A legkisebb hengerűrtartalmú korszerű külföldi használt autók után kell a legkevesebb regisztrációs adót fizetni, 128 ezer forintot, a legnagyobb motorral szerelt, s kissé már elavult gépkocsik regisztrációs adója ezzel szemben a hárommillió forintot is elérheti.

A regisztrációs adót a külföldön vásárolt autó magyarországi forgalomba helyezésekor kell megfizetni, s nem a behozatalakor. Hetek is eltelhetnek a két időpont között, ami több lehetőséget is kínál a könnyű pénzszerzésre. Kezdetben sokan megelégedtek azzal, hogy átírják az autó behozatalának dátumát. Regisztrációs adót ugyanis csak a 2004. február elsejét követően behozott autók után kell fizetni. Mivel a regisztrációs adó összege egyebek között a gépkocsi motorjának környezetvédelmi besorolásától függ, ezt az adatot is elkezdték hamisítani. El kellett telnie azonban néhány hónapnak, míg a hatóságoknak leesett a tantusz: ez esetben az okirat-hamisítás legfőbb célja (az autóügyekben kezdetben a rendőrkapitányságok közokirat-hamisítás gyanújával rendeltek el nyomozásokat) nem az, hogy a kereskedők jobb színben tüntessék fel, és ezért drágábban adhassák el a külföldi személygépkocsikat, hanem az, hogy kevesebb regisztrációs adót kelljen fizetniük utánuk. Azonban nem egy kereskedő továbbra is úgy adta tovább a vevőnek a gépkocsit, mintha az előírásoknak megfelelően, maradéktalanul befizette volna a regisztrációs adót.

Végül már egyes kereskedők egyáltalán nem is fizettek regisztrációs adót. Rájöttek, hogy semmiféle adatcsere nincs (mert eddig állítólag adatvédelmi okokból nem is lehetett) a regisztrációs adó beszedésére jogosult VPOP és a gépkocsikat forgalomba helyező okmányirodák között. Attól kezdve a regisztrációs adó befizetését hamis, a vámőrség meghamisított igazolásaival bizonyították az okmányirodákban. Manapság a pénzügyőrség nyomozói csak ránéznek az igazolásra, s többnyire már a pecsét sorszámából tudják, hogy hamis-e.

Egyes bűnszervezetek odáig is elmentek, hogy néhány héttel azután, hogy hamis regisztrációsadó-befizetést igazoló vámokmánnyal, adófizetés nélkül forgalomba helyeztették az autót, az unió határain kívül eladták, majd a biztosítóval kifizettették a lopáskárt.

Eddig több száz autóról derült ki, hogy - sok esetben a jelenlegi használók tudtával és beleegyezésével - úgy kapott rendszámot, hogy a regisztrációs adót senki sem fizette meg. Az adófizetés kötelezettsége az első forgalomba helyezőt terheli. Csakhogy ezt a kényes műveletet nem egy bűnszervezet strómanokra bízta, akiknek a felkutatása ma már szinte reménytelen. Pénzügyőrségi források szerint egyes esetekben felvetődik annak gyanúja, hogy okmányirodai dolgozók is segítették az adózatlan autók gyors forgalomba helyezését.

Bencze József a Népszabadságnak azt mondta: a BM Központi Hivatalával létrejött megállapodás értelmében - az adatvédelmi előírások maximális tiszteletben tartása mellett - folyamatosan tájékoztatják az okmányirodákat, hogy ténylegesen mely alvázszámú autók után fizették meg a regisztrációs adót. Február közepétől pedig megkezdik a korábban forgalomba helyezett gépkocsik viszszamenőleges ellenőrzését is.

A vámhatóság kiválóan teljesítette feladatát az elsõ teljes uniós évben, mivel 949 milliárd forintot szedett be, ami négymilliárddal több az  elõirányzottnál - mondta Veres János pénzügyminiszter a nemzetközi  vámnap alkalmából rendezett ünnepségen B
A vámhatóság kiválóan teljesítette feladatát az elsõ teljes uniós évben, mivel 949 milliárd forintot szedett be, ami négymilliárddal több az elõirányzottnál - mondta Veres János pénzügyminiszter a nemzetközi vámnap alkalmából rendezett ünnepségen B
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.