Tanácsok kutyatartóknak a hideg időre

A szokatlanul nagy hideg a kutyákat is megviseli, így az állatoknak fokozott gondoskodásra van szükségük. Erre adott néhány tanácsot közleményében a Rex Kutyaotthon Alapítvány.

Az egyébként szabadban, kertben tartott kutyák esetében nagyon fontos, hogy a rövid szőrűek a nagyon hideg időben fűtött helyiségben - (lakásban, garázsban, pincében) lehessenek. Életmentő lehet a kutyaház szigetelése, például két deszkaréteg közé rögzített hungarocellel, a kutyaház pokróccal vagy szalmával való kibélelésével, s azzal, hogy a bejárat elé szélfogó kerül.

A szokatlanul hideg időben a nagyon fiatal és az idős kutyákra nagyobb figyelmet kell fordítani, mert immunrendszerük gyengébb. A hideg időben az állat táplálkozásra is különös gondot kell fordítani, jó minőségű, és magasabb energiatartalmú eledelt kell adni, és az ivóvizet gyakrabban kell cserélni, nehogy belefagyjon a tálba.

A lakásban tartott kutyák nem növesztenek téli bundát, ezért szőrzetük nem olyan dús és ellenálló a hideggel szemben, mint a szabadban tartott kutyáké. Ezekre sétáltatáskor ajánlott kutyaruhát húzni, így hideg időben sem fázik meg, és a sétáltatás idejét sem kell lerövidíteni.

A fürdetés várhat tavaszig, mert ilyen hideg időben az állat hajlamosabb a megfázásra. Ha mégis megtörténik a baj, a betegség légzőszervi (torokgyulladás, köhögés, orrfolyás) és a kiválasztó szervrendszert érintő tünetekkel (gyakori vizelés, ágyék- és vesetáji fájdalom) jelentkezik. Ilyenkor mielőbb állatorvoshoz kell fordulni.

A kutya tappancsainak kirepedezése kutyacipő használatával előzhető meg, ami nemcsak a só marásától, hanem a mechanikai sérülésektől, jégszilánk okozta vágásoktól is megvéd. Cipő híján fontos, a séta után a lábmosás tiszta vízzel, és valamilyen bőrápoló krém, vagy kenőcs használata. Ez a teendő akkor is, ha a só kimarta a kutya lábát.

Séta közben a kutya ne egyen havat és ne nyaljon jeget, mivel ez torokgyulladást okozhat. A kullancsok elleni védekezés és a bunda alapos átvizsgálása a hideg évszakban sem maradhat el a nagy séták után, a vérszívók ugyanis egész évben, erős fagyban is életképesek.

Amennyiben kóbor kutyával, macskával találkozunk, fontos, hogy az állatot mihamarabb juttassuk száraz, meleg helyre, és lássuk el élelemmel, vízzel.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.