Húszéves a számítógépvírus

Az első, Brain névre keresztelt elektronikus vírust 1986 januárjában fedezték fel a személyi számítógépeken. Terjedése viszonylag lassú és korlátozott volt, akkoriban még csak floppyn keresztül kerülhetett egyik PC-ről a másikra.

A Brain forrását a mai napig homály fedi, de egyes feltételezések szerint egy pakisztáni szoftvercégtől eredt, amely eredetileg saját számítógép-programjának alkalmazását akarta megvédeni a kártékony vírus segítségével.

Az első, mai értelemben vett, rejtve terjedő vírus a Brain volt, de az elektronikus vírusok történetéről szóló feljegyzések említést tesznek az első kártékony számítógépes programról, az Elk Conerről is. Ezt 1984-ben Richard Skrenta írta és az ősi Apple II-eseket tudta megbénítani általa.

Az elmúlt húsz évben a számítógépes vírusok pusztítása valóságos járvánnyá vált, különösen az internet elterjedésével. Az egész világot átszövő elektronikus hálózatok valóságos vörös szőnyeget jelentenek a vírusok számára az újabb és újabb gépekhez. Az elektronikus biztonsággal foglalkozó cégek mintegy 150 ezer fajta vírust és férget regisztráltak az elmúlt két évtizedben.

Az elektronikus kártevők szerzőinek az egyik legnépszerűbb célpontja a sokak által fő ellenségnek tekintett Microsoft operációs rendszere, a Windows sok változata.

A vírusirtó programokat gyártó egyik vezető cég, a finn F-Secure kutatási vezetője az évforduló kapcsán arra mutatott rá, hogy a vírusok történetében a legfontosabb változás az, hogy míg korábban a hackerek hobbiból és a figyelemfelkeltés céljából írták a káros programokat, addig ma az elektronikus bűnözők elsősorban pénzszerzési célból bocsátják ki a kártevőket-vírusokat és az adatokra vadászó kémprogramokat.

Az amerikai szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI múlt héten kiadott jelentése szerint tavaly az Egyesült Államokban működő cégek mintegy 84 százalékát érte vírustámadás, vagy próbált meg a rendszerébe bejutni kémprogram. Ezek semlegesítése átlagosan 24 ezer dollárjába került az érintett amerikai vállalkozásoknak - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió és televízió honlapján.

(MTI)

A Brain virus képe ASCII-ban
A Brain virus képe ASCII-ban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.