Szavazólap: Fidesz-közeli zsíros falat?

A Fidesz azzal vádolja a kormányfőt, hogy azt az Állami Nyomdát bízta meg a szavazólapok kinyomtatásával, amelynek résztulajdonosa Erdős Ákos, korábbi üzlettársa. Az Állami Nyomda partnere e munkában az a Pátria Nyomda, amelynek tulajdonosi körében a Budapest Riportot Fidesz-közeli vállalkozókkal kiadó Dombrádi Krisztián testvérei szerepelnek.

Szijjártó Péter fideszes képviselő több nyilatkozatban is kifogásolta, hogy az az Állami Nyomda kapta a megbízást a választási szavazólapok kinyomtatására, amelynek résztulajdonosa Erdős Ákos, a miniszterelnök korábbi üzlettársa. Azt a felvetést, hogy eddig, 60 éve valamennyi választáshoz e nyomda szállította a nyomtatványokat, 2002-ben a Fidesz-kormány idején is, Szijjártó úgy védte ki, hogy Erdős csak 2005 márciusa óta szerzett érdekeltséget a nyomdában. Nos, állítása nem helytálló, sőt, több mint felületes. Az Állami Nyomda privatizációs eljárásában már 1993-ban vagyonrészt szerzett a Láng Kiadó és Holding Rt., azaz Erdős. Csak a holdingon belül történt tavaly, a tőzsdére való kerülés előtt az átszervezés. Az Állami Nyomdának egyébként most, mivel tőzsdei cég, közel hétszáz tulajdonosa van, Erdős ebből 11,8 százalékot birtokol.

További pikantériája az ügynek, hogy az Állami Nyomda alvállalkozóval nyerte el a közbeszerzést, nevezetesen a Pátria Nyomdával. Ez annyit jelent, hogy a Szijjártó-logika szerint a miniszterelnök egy újabb üzleti partnere kerül a képbe. A nyilvános cégadat szerint a Pátria tulajdonosai között találjuk Dombrádi Olivért, a Budapest Riport című, a főpolgármestert bíráló kiadvány kiadó-főszerkesztőjének testvérét. A nyomda egyik részvényese az a Pátria Invest Befektetési és Szolgáltató Kft., amelyben Dombrádi Olivér, Norbert és Krisztián is szerepel.

E szerint Gyurcsány Ferenc - átvitt értelemben - a Fidesz-közeli, a kormányt bíráló kiadvány szerkesztőit és tulajdonosait akarta zsíros üzlethez juttatni? - kérdeztük volna Szijjártó Pétertől, de ő lapzártánkig nem reagált hívásainkra.

A Budapest Riport "Jean-viccekkel" óriásplakátokon is beharangozott száma mától eljut a postaládákba. A kiadványban a főváros elmúlt tizenöt évét dolgozzák fel a következő címekkel operálva: Szeretném Budapestet, de nem tudom. Halotti beszéd, Lázas semmittevés, A szavak embere. A Demszky Gábor be nem váltott ígéreteit soroló, Atkári János kegyvesztett főpolgármester-helyettessel interjút is közlő lap szépség- és ötletversenyt is indít. A Magyar Vizslánál jóval profibban szerkesztett újság számos adatot közöl, és idézi például a Demszkyt bíráló szocialista Molnár Gyula korábbi véleményét is. Ugyanakkor a lapból hiányoznak az elmúlt tizenöt év infrastrukturális, kulturális fejlesztései.

A BKV eközben fölkérte a metró peronjain hirdetési tulajdonnal rendelkező Peron Reklám Kft.-t, hogy távolítsa el a Budapest Riport hirdetéseit, mert azok sértik a cég tulajdonosa, így a BKV hírnevét is. Bőhm András, a városházi SZDSZ-frakció vezetője érdeklődésünkre leszögezte: tőlük senki nem "szólt le" a hirdetések miatt. Az SZDSZ nem tartja helyesnek a társaság döntését. Mint kifejtette: bár a kiadvány tartalmával nem ért egyet, ettől még mindenkit megillet a vélemény- és szólásszabadság, ami sokkal fontosabb, mint bármilyen gazdasági érdek.

Dombrádi Krisztián: "Csalódtam, kiszállok"

Február 1-jétől Győri Tibor átveszi a Budapest Riport kiadói és főszerkesztői posztjáról is lemondó Dombrádi Krisztián tulajdoni részét. Az okokról Dombrádi lapunknak anynyit mondott: "Csalódtam, kiszállok. Én ezt a lapot üzleti, és nem politikai vállalkozásnak tekintettem. Sajnos azonban teljesen azzá vált, és ebben már nem kívánok részt venni. A hullámok átcsaptak a fejem felett. A jövőben más üzleti vonalon szeretnék dolgozni." Lapunk úgy tudja, hogy Dombrádi testvérei is rosszul viselték a nevüket meghurcoló médianyilvánosságot. A Pátriának fontosabb az együttműködés az Állami Nyomdával, mint hogy a kampány részesévé váljon. Ismeretes, hogy a Töröcskei István vezette Pro-Aurum Rt. nemrég szerzett tulajdont a Budapest Riport Kiadó és Szolgáltató Kft.-ben. A céget Simicska Lajos egykori közeli munkatársa, Győri Tibor, a Mahir Rt. volt vezérigazgatója és Dombrádi alapította. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.