Orbán a 14. havi nyugdíjról

Orbán Viktor szerint a 14. havi nyugdíj is lehetővé válhat a Fidesz járulékcsökkentési programja révén. A Fidesz elnöke tudatosította: ha tehetné, olyan adókedvezményben részesítené a gyerekes családokat, amelyek következtében az, aki egyedül él, háromszor annyi adót fizetne, mint aki három gyereket nevel.

A nyugdíjasokat és a többgyermekes családokat célozta meg tegnap Egerben Orbán Viktor. A Fidesz elnöke bejelentette: ha a választások után a Fidesz alakíthat kormányt, a következő ciklus folyamán bevezetik a 14. havi nyugdíjat, feltéve, ha meg tudják valósítani radikális járulékcsökkentési programjukat.

Ehhez - utánanéztünk - várhatóan 150 milliárd forintot kellene biztosítani, a 13. havi nyugdíj kifizetése legalábbis 150 milliárdos pluszkiadást jelentett a központi költségvetésnek.

Orbán Viktor a múlt év végén a parlamentben hétről hétre javaslatokat tett a nemzeti konzultáció tapasztalataira hivatkozva. Az elmúlt időszakban pedig - a gazdasági konzultáció alapján - sorra "címlapos" bejelentésekkel állt elő. Teljes foglalkoztatottságról s mindemellett radikális adócsökkentésről beszélt.

"Arra tudok ígéretet tenni, hogy ha lesz polgári kormány, akkor július elsejétől körülbelül 30 százalékkal csökkentjük - egy radikális lépéssel - a társadalombiztosítási járulékot" - jelentette ki hétfőn a Fidesz elnöke. Erre reagálva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra figyelmeztetett: 500 milliárd forintba kerülne Orbán Viktor tb-járulékcsökkentési javaslata.

Némiképp meglepő, hogy ezek után Orbán Viktor az oktatás és az egészségügy reformját is kilátásba helyezte, mégpedig megszorítások nélkül. A Fidesz-elnök azt vallja: a költségvetést nem megszorításokkal kell stabilizálni, hanem gazdasági növekedéssel, lehetőleg évi 7 százalékossal.

Orbán Viktor tegnap Egerben azt is mondta: "Ha módunk lenne (...) a mintegy kétharmados többségű parlamentet elővarázsolni", akkor az alkotmányban kellene rögzíteni, hogy Magyarországon az állam elismeri a gyermeknevelés költségeit. Hozzátette: aki egyedül él pont háromszor annyi adót fizessen, mint aki három gyereket nevel.

A pártelnököt Demeter Ervin fotózza az egri fórum egyik résztvevõjével
A pártelnököt Demeter Ervin fotózza az egri fórum egyik résztvevõjével
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.