Az USA lakosságszáma idén eléri a 300 milliót

Az Egyesült Államok népessége idén októberben eléri a 300 milliót a népesség-nyilvántartó hivatalnak a The New York Times pénteki számában ismertetett előrejelzései szerint.

Az Egyesült Államok népessége idén októberben eléri a 300 milliót a népesség-nyilvántartó hivatalnak a The New York Times pénteki számában ismertetett előrejelzései szerint.

Valamikor ebben a hónapban fogan meg, talán valahol Délen vagy Nyugaton, valószínűleg egy angolszász protestáns vagy egy latino (más kifejezéssel hispán, azaz latin-amerikai eredetű) családban az a baba, aki októberben, amikor a világra jön, a 300 milliomodik amerikai lesz.

Az Egyesült Államok lakossága a hivatal szerint január 13-án mintegy 297 millió 900 ezer volt. Az országban 8 másodpercenként születik és 12 másodpercenként hal meg valaki, 31 másodpercenként új bevándorló érkezik az országba: a népesség 14 másodpercenként egy fővel gyarapodik. Ezt az ütemet előrevetítve a népesség az év vége felé érné el a 300 milliót. A születések száma azonban szezonális ingadozást mutat, nyáron születik a legtöbb baba, ezért e kiigazítással is számolva a 300 milliomodik gyerek 9 hónap múlva, azaz már októberben megszületik.

Az is megeshet, hogy a jelképes 300 milliomodik bevándorló lesz, aki repülőgéppel érkezik, vagy illegálisan lépi át a határt, de a lap szerint azok, akik ezt a kérdést tanulmányozzák, inkább arra fogadnának, hogy az Egyesült Államokban születik meg. Az országban naponta 11 ezer baba jön a világra.

William Frey, a Michigan Egyetem demográfusa szerint a 300 milliomodik Los Angeles megyében jön a világra mexikói családban, amelyben a szülők otthon spanyolul beszélnek, testvérei pedig kétnyelvűek. Az új baba a XXI. század többetnikumú amerikai társadalmat jelképezi majd.

Carl Haub, a Population Reference Bureau kutatócsoport demográfusa szerint a legtöbb amerikai továbbra is angolszász protestáns, de valamikor a XXI. század közepére a többség kifejezés kikopik a mindennapi szóhasználatból a népességgel kapcsolatos mai értelmében. A népességszám akkor már 400 millió körül jár majd.

Az Egyesült Államok népességgyarapodása a nagyarányú bevándorlás miatt évente csaknem 1 százalék, ami jelentősen eltér a legtöbb iparosodott ország jóval alacsonyabb mutatójától. Az Egyesült Államok népessége a harmadik legnagyobb Kína és India után.

Az Egyesült Államok lakosságszáma 1915-ben érte el a 100 milliót, és 1967-ben a 200 milliót. A népesség a jelenlegi ütem szerint 2,8 millióval gyarapodik évente, ami Chicago közigazgatási határokon belüli lakosságával egyenlő.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.