Plágiumkereső

Online plágiumkereső szolgáltatást indított az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI). A lehetőséget elsősorban a szakdolgozatokat és diplomamunkákat írató intézményeknek ajánlják, de a tudományos közlemények kiadói, a lapkészítők és az irodalmi szerkesztők is sikerrel használhatják.

A KOPI rendszer kizárólag a már betöltött dokumentumok összehasonlítására alkalmas, vagyis nem az interneten, hanem a saját adatállományában kutat az illegális másolatok után. Ezért elvileg minden iskolának, tudományos intézménynek, szerkesztőségnek stb. érdeke a dokumentumtár feltöltése (sőt a szerzőknek is, hiszen ha az írásuk már benne van a rendszerben, sokkal nehezebb lopni belőle, a másolás ugyanis könnyen bizonyítható). Az intézmények élénken érdeklődnek a közel másfél éve létező, de csak a közelmúltban nyilvánosságot kapott megoldás iránt, információink szerint van olyan iskola, amely a teljes szakdolgozatkönyvtárát fel kívánja tölteni a KOPI rendszerébe. A használat ingyenes, és nem is tervezik fizetőssé tételét.

A KOPI nevű, a kopi.sztaki.hu internetcímen hozzáférhető rendszerbe a "belépő", vagyis a hozzáférés feltétele legalább egy dokumentum (szakdolgozat, cikk, tanulmány stb.) feltöltése. Ezután szabadon használható a plágiumkereső, vagyis a saját dokumentumunkat (illetve annak szinte tetszőlegesen kis részét) bármelyik másikkal összehasonlíthatjuk az esetleges egyezések kimutatására. Pataki Máté, a KOPI fejlesztője elmondta: jelenleg már közel 900 regisztrált felhasználója van a programnak - elsősorban a felsőoktatási és a tudományos szférából -, a rendszerbe betöltött dokumentumok száma pedig megközelíti az 1500-at. Immár túl vannak az első "leleplezéseken" is, információink szerint egyetemi dolgozatoknál sikerült kimutatni a meg nem engedett mértékű átvételt.

Az internet, illetve az elektronikus dokumentumkezelés elterjedése kifejezetten csábít a jogosulatlan "merítésre", hiszen míg korábban az átvett szövegek "beiktatása" közel ugyanannyi energiát igényelt, mint egy eredeti mű létrehozása, ma néhány billentyűparanccsal akár kötetnyi állományokat lehet könnyedén másolgatni. Az internet többek között komplett évfolyam- és szakdolgozatokat is kínál: jelentős gyűjteményt találhatunk például a puska.index.hu oldalon, de például a legnépszerűbb internetes keresőprogramnak is van szakdolgozat- és tanulmánykereső felülete, a scholar.google.com.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.