Kecskemét: papíron védett romhalmaz

Tíz év után rekordáron értékesítette a kecskeméti önkormányzat a KTE sportpályáját. A tervezett kereskedelmi beruházás létrejötte azonban kétséges, mert egy helyi civil szervezet kezdeményezte az öltöző épületének védetté nyilvánítását.

Tíz éven át próbálta értékesíteni a kecskeméti önkormányzat a volt Kecskeméti Torna Egyesület (KTE) sportpályáját, de csak most sikerült - várakozáson felüli összegért, nettó 540 millió forintért - eladnia. Az ingatlan utolsó ára 330 millió forint volt, amelynek megfizetését eddig összesen három vevőjelölt vállalta. Két esetben a tulajdonosjelöltek megajánlották a kikiáltási árat, de végül elbukták a foglalójukat, mert határidőre nem tudták teljesíteni a kifizetést. Harmadszor a győztes pályázó pert indított az önkormányzat ellen, mert a képviselő-testület a fizetési határidő lejárta után másik jelöltnek ítélte oda az ingatlan vételi jogát. Az önkormányzat első fokon, jogellenes elállás indokával veszített a bíróságon, két éve viszont a polgármesteri hivatal jogerősen megnyerte a pert.

A város tavaly meghirdette a közúti csatlakozás nélküli, leromlott állagú futballpályát, amelyért több jelölt közül a Magnum Hungária Kft. ajánlotta az eddigi legnagyobb árat. A fővárosi székhelyű befektető elképzelése nem különbözik az előző vevőjelöltek terveitől: különböző üzletek létesülnének, amelyeket szórakoztató- és sportlétesítményekkel egészítenének ki. A befektető emellett vállalta, hogy jelentős mértékben megőrzi a meglévő zöldfelületet. Bár a pálya eladását a kecskeméti képviselő-testület nagy többséggel megszavazta, és a pálya régi öltözője sem került fel a védett helyi ingatlanok listájára, a jobboldali ellenzék soraiból többen a régi épület megmentése mellett emeltek szót. A mintegy százéves épület, mielőtt a sportpálya megépült, úgynevezett "úri kaszinóként" üzemelt, majd később öltőzőként és irodaként funkcionált. Az ingatlan állaga az elmúlt tíz évben erősen leromlott: berendezését, tetejének egy részét, nyílászáróit szétlopták, tavasztól őszig csak a hajléktalanok lakják, megmentése a vevőjelöltek eddigi terveiben nem merült fel, s még a helyi tervtanács sem támogatta a védetté nyilvánítását.

Vajon miért csak most jutott eszébe néhány képviselőnek az ingatlan megmentése? Azért, mert megváltoztak az erőviszonyok a kecskeméti képviselő-testületben. Szécsi Gábor polgármester 1998-tól, hat éven keresztül a Fidesz támogatásával vezette a várost, de a Malom Központ beruházása kapcsán a párt megvonta tőle a bizalmat. Szécsi új koalíciót szervezett maga köré, és a Fidesz helyi kemény magja ellenzékbe került.

Az ingatlan megmentéséért indult ellenzéki kezdeményezésnek végül nem lett foganatja, mert a pálya árát a Magnum Hungária Kft. néhány hete kifizette, és a rajta lévő öltözőt helyi védettség nélkül vette meg. A befektető azonban a napokban arról kapott értesítést, hogy - a Malom Központ megépítése ellen is fellépő - egyik helyi civil szervezet kezdeményezte az öltöző épületének országos védetté nyilvánítását. Az indítványra az épület egy évre ideiglenes védettséget kapott, ez idő alatt fogja eldönteni a szaktárca, hogy az öltöző lebontható-e.

Csillag András, a Magnum Hungária Kft. ügyvezetője szerint az öltöző újjáépítése mintegy kétszázmillió forintba kerülne. Érdeklődésünkre elmondta: a szerződéstől való elállás gondolata nem merült fel bennük, a határozatot megfellebbezték, és szeretnék tárgyalásos úton rendezni a beruházás sorsát. Hozzátette: megvizsgálják, hogy az öltöző épülete milyen módon lenne integrálható a tervezett beruházáshoz, illetve gondolkodnak a más helyszínen való felépítésén is.

Helyi építész szakemberek szerint egy épületet nem papíron kell megvédeni, hanem már régen tenni kellett volna állagmegóvásáért. Ha ugyanis az ingatlan meg is kapja majd a végleges védetté nyilvánítást, felújítására a tulajdonos nem kötelezhető, vagyis, ha a beruházást sikerült mellette megvalósítani, akkor a védett épület addig fog állni, amíg össze nem dől.

Tavasztól õszig csak a hajléktalanok lakják
Tavasztól õszig csak a hajléktalanok lakják
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.