Karácsony óta körúti komédiák

Új teátrum alakult Budapesten - Körúti Színház néven. Első bemutatójuk karácsonykor volt, Molnár Ferenctől A doktor úr Koltai Róberttel a főszerepben.

- Jó játék a rendezés, elmesélni egy történetet, az emberek hangulatára hatni - mondja Galambos Zoltán igazgató, aki évekig a Madách Színház hangmérnöke volt, később a filmes szakmában dolgozott. - A Madáchban a legnagyobbakat láttam rendezés közben, Vámos Lászlót, Ádám Ottót, Kerényi Imrét vagy Ruszt Józsefet - sorolja a neveket, majd hozzáfűzi, a vígjátékrendezésben a Madách igazgatóját, Szirtes Tamást tartja mesterének. - Azt gondoltam, én is meg tudok csinálni egy előadást, ismerem, melyik színész mire képes, alkalmas vagyok arra, hogy terelgessem őket.

Honlapjukon az szerepel, folytatni szeretnék Ádám Ottó Madách Színházát a hetvenes évekből. - Miért lenne erre szükség a 2000-es évek elején? - kérdezem. Galambos szerint ez azt jelenti, társulatban gondolkodik, mint Ádám Ottó, színészeire keres szerepeket. Bár nem tud konkurálni az állami színházakkal, nincs havi apanázs, olyan lehetőségeket kínál, amelyekre régóta vágynak a művészek. A csapatban sok úgynevezett tévésorozatsztár szerepel. Ez nem lényeges, a színész legyen nyitott, bízzon a sikerben, mert anélkül együtt halnak éhen, és vállalja a Körúti szellemiségét. A repertoáron vígjátékok szerepelnek, az igényesebb fajtából valók. Arra a felvetésre, hogy sok a hasonló arculatú színház Budapesten, az igazgató azt válaszolja: elférnek egymás mellett ekkora városban. Tulajdonképpen a régi Madách Kamarát folytatná. Galambos nem kap állami támogatást, úgy kalkulált: a jegybevételből fizet gázsit, terembérletet. Ez utóbbira kedvező konstrukciót kapott a Gutenberg igazgatójától.

A Körúti első premierje december 25-én volt, A doktor úr, amelyet Galambos közösen jegyzett a főszereplő Koltai Róberttel. Koltai régi barátja, és mikor a próbafolyamat alatt jó tippeket adott, az igazgató úgy döntött, fejezze be a színész a rendezést, amíg ő inkább a színház felújítására koncentrál. Az előadásban még szerepel - többek mellett - Fodor Zsóka, Gyebnár Csekka, Barát Attila György, Czvetkó Sándor és Szabó Erika. A vidéken már játszott Teaház az augusztusi holdhoz című mű pesti bemutatóját december 26-án tartották; ebben játszik Szakácsi Sándor, Őze Áron, Szabó Erika, Hadházi László, Juhász Illés. A Mezítláb a parkban ma látható először a Gutenbergben, és benne Koncz Gábor, Vándor Éva, Kautzky Armand, Sztankay Orsolya, Király Adrián és Lipták Péter. Februárban mutatják be az Én és a kisöcsém című zenés darabot, amelyet Koltai Róbert rendezett a Színművészeti Egyetemen. Ezt mesedarabok követik, majd A vörös malom című musical és egy új Neil Simon-komédia, a Hölgyem, isten áldja!

Szabó Erika és Õze Áron a Teaház az augusztusi holdhoz elõadásában
Szabó Erika és Õze Áron a Teaház az augusztusi holdhoz elõadásában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.