Robbanás a leningrádi atomerőműben - egy sérült meghalt

A Szentpétervártól 80 kilométerre található leningrádi atomerőmű jelenleg nem üzemelő blokkjának területén csütörtökön hajnalban felrobbant egy olvasztókemence. Az atomerőmű vezetőinek közlése szerint egy ember meghalt, kettő megsérült, "aradioaktív sugárzás az energiablokk normális munkájának megfelelőszinten van".

Meghalt az észak-oroszországi Leningrádi területen, Szosznovij Borban, Szentpétervártól 80 kilométernyire nyugatra található atomerőműhöz tartozó körzetben, csütörtök hajnalban bekövetkezett nem nukleáris baleset egyik sérültje, egy acélolvasztár.

A leningrádi atomerőmű (hivatalos nevén: Leningrádi Nukleáris Energetikai Állomás) jelenleg nem üzemelő második energiablokkjához kapcsolt területén működő, az atomerőmű fémhulladékát feldolgozó Ekomet-Sz vállalat három dolgozója súlyosan megsebesült, amikor az egyik kemencéből felolvasztott fém loccsant ki. Három munkás súlyos, testfelületük 90 százalékáig terjedő égési sérüléseket szenvedett.

Ketten közülük súlyos állapotban egy szentpétervári, illetve egy Szosznovij Bor-i kórházban fekszenek. A sérüléseibe belehalt harmadik munkás az Ekomet-Sz illetékesének közlése szerint 32 éves volt.

A baleset miatt a Szosznovij Bor-i ügyészség büntetőeljárást indított a biztonságtechnikai szabályok megsértése miatt. Az Ekomet-Sz tevékenységét a baleset okainak tisztázásáig, 10-15 napra leállították.

Az atomerőmű közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy a baleset semmilyen összefüggésben nem áll az erőmű energiablokkjaival, és nincs hatással az erőmű üzemeltetésére. A radioaktív sugárzás szintje az Ekomet-Sz területén és Szosznovij Borban megfelel a normális értéknek, vagyis 16 mikroröntgennek óránként. A közleményben kiemelték, hogy az egyes hírügynökségek által korábban kiadott jelentések pontatlanok voltak, az olvasztókemence nem robbant fel, hanem kiloccsant belőle a forró fémhulladék.

A leningrádi atomerőmű Szentpétervártól 80 kilométernyire nyugatra, a Finn-öböl partján fekvő Szosznovij Borban található. Építése 1967 szeptemberében kezdődött, az első energiablokkot 1973-ban, a negyediket 1981-ben adták át. A négy blokk egyenként 1000 megawatt kapacitású. Az az olvasztókemence, amelyben a baleset történt, a második energiablokk területén található. Ez a blokk jelenleg nem működik, idén júliusban leállították általános karbantartás céljából. A leningrádi atomerőmű a legnagyobb villanyenergia-termelő Oroszország északnyugati részén, és ez az erőmű látja el Szentpétervárt elektromos energiával.

Szentpétervár, Oroszország második legnagyobb városa 1991-ben kapta vissza régi nevét a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa határozatának értelmében. A város az első világháború idején a Petrográd, majd 1924-ben a Leningrád nevet kapta. Annak a közigazgatási körzetnek a neve, amely körbeöleli az ötmilliós nagyváros fekszik, nem változott, ma is Leningrádi területnek nevezik. (MTI)

A Szosznovij Borban lévõ atomerõmû - a használaton kívüli 2-es blokk a képen nem látható
A Szosznovij Borban lévõ atomerõmû - a használaton kívüli 2-es blokk a képen nem látható
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.