Teljes átépítés az Orbán-villában

A szabadság-hegyi háznak az átépítés révén ma már csaknem 400 négyzetméter hasznos területe van. Ingatlanszakértők szerint így 200-220 millió forintot érő villában él Orbán Viktor és családja. Az épület alapterülete lényegesen nagyobb annál, mint amennyit a képviselő hivatalos vagyonbevallásában szerepeltet, értéke pedig jelentősen meghaladja azt az összeget, amivel Orbán mint "élete összes keresetével" 2005 nyarán elszámolt.

Az exminiszterelnök 2002 májusában vette meg a XII. kerületi, Cinege utca 5. szám alatti házat. A jó fekvésű ingatlan rejtett, az épület az utcáról gyakorlatilag nem fotózható. Ezt bizonyítja, hogy az Orbán család otthonáról mindmáig csupán néhány kerti zsánerkép, egy, a Fidesz elnökének honlapján közzétett homlokzati fotó, és két légi felvétel jelent meg.

Az úgynevezett Orbán-bizottság részjelentése szerint a társasházi formában nyilvántartott ingatlanon egy 101 négyzetméteres és egy 82 négyzetméteres lakás állt, továbbá egy 36 négyzetméteres garázs. A három objektumért a legutóbbi választások után 75 millió forintot fizetett a miniszterelnöki rezidenciáról távozni kényszerülő család. A házra költeni is kellett, de a korábbi információk szerint nem túl sokat: Orbán 2005 júliusában, vagyoni helyzetéről beszámolva sajtótájékoztatón közölte, hogy a két lakás egybenyitására, a ház felújítására, 35 négyzetméteres bővítésére - mozgósítva a család minden tartalékát, bankkölcsönt is igénybe véve - mintegy 20 millió forintot kellett költenie, így az 1252 négyzetméteres szabadság-hegyi telken álló 218 négyzetméteres ház értéke 95 millió forintra taksálható.

A renoválás és a bővítés részletei azonban mostanra már nem nyilvánosak, az ezeknek köszönhető vagyongyarapodást Orbán Viktor még a képviselőként kötelezően elkészítendő vagyonnyilatkozataiban sem tüntette fel. Igaz, a ház "jogilag még nincs készen", az oda 2003-ban beköltözött család a mai napig nem kért lakhatási engedélyt, ám a bevallás elmaradását inkább az magyarázhatja, hogy az építkezés - és annak költségei - jelentősen meghaladták a korábban közölt mértéket.

A Cinege utcai munkák eredményeként - az építőket ismerő forrásaink szerint - összesen mintegy 400 négyzetméteres hasznos területű objektum jött létre. Az épület alsó szintje immár 120 négyzetméteres, s ugyanennyi az első emelet területe is. E fölött egy körülbelül 50 négyzetméteres tetőtér van. A lakhatás céljaira tehát mintegy 290 négyzetméter áll az Orbán család rendelkezésére. A házhoz tartozik továbbá egy húsz négyzetméteres pince, egy csaknem száz négyzetméteres, három kocsi beállását lehetővé tevő garázs, benne egy további tíz négyzetméteres tárolóval, illetve egy kéthelyiséges, harminc négyzetméteres borospince.

A kivitelezőkkel igen keményen kellett tárgyalni ahhoz, hogy a mindehhez szükséges munkafázisok és a szükséges anyagok költségeire elég legyen az erre 2005 nyarán megnevezett 20 millió forint. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint csoda, ha ennyi pénzből valamennyi elvégzett munkát finanszírozni lehetett. Információink szerint ugyanis az alapozás bővítése, a falak szigetelése, a válaszfalak áthelyezése, az összes nyílászáró cseréje, a régi lépcső elbontása és új megépítése, a tető teljes cseréje - igaz, a régi cserepek felhasználásával -, az új padlóburkolatok lefektetése, a gépészet, a fűtés korszerűsítése, no és az elmaradhatatlan festés-mázolás is beletartozott a renoválásba. Szakértők szerint piaci áron mindez körülbelül 80-100 millió forintba kerül. Ennek megfelelően a felújított és kibővített szabadság-hegyi ingatlan értéke is jóval több az Orbán Viktor által nyilvánosan becsült 95 millió forintnál - "alsó hangon" is ennek a duplája.

Részletek a honlapon

A 24. órában, azaz az úgynevezett Orbán-bizottság utolsó ülésnapján, november 17-én Orbán Viktor a saját honlapján tette közzé a Cinege utcai villája átalakítására kiadott építési engedélyt. Az erről szóló aznapi MTI-hír ugyan azt írja, hogy erre csak az előző napon tartott, szerdai ülésén kötelezte őt a családja gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság, valójában azonban a grémium a dokumentumot korábban már heteken át hiába kérte a fideszes vezetésű XII. kerületi önkormányzattól. Ráadásul mindennek ellenére a honlapon az építési engedélyezési dokumentáció egésze nem volt olvasható, csak annak egy, az esetleges vagyongyarapodás megítélése szempontjából érdektelen, úgynevezett rendelkező része.

A felújított és kibõvített Cinege utcai ház - a levegõbõl
A felújított és kibõvített Cinege utcai ház - a levegõbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.