Pozsonyban érdektelenségbe fulladt a rendszerváltás évfordulója

Érdektelenségbe fulladt az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás évfordulójának előestéjére meghirdetett megemlékezés Pozsonyban, pedig a miniszterelnök Szlovákia újkori történelmének legnagyobb ünnepeként méltatta az évfordulót.

Az egykori Csehszlovákiától a rendszerváltás után három évvel később elszakadt Szlovákiában november 17-ike a demokratikus szabadságküzdelmek napja, állami ünnep. Az előestén Pozsonyban és számos más városban megemlékezéseket hirdettek meg, arra számítva, hogy az emberek az utcára vonulva idézik fel a tizenhat évvel ezelőtti eseményeket, a kommunista egypártrendszer megdöntésének lelkesedéstől izzó, emlékezetes napjait, amikor az ország lakosságának egyharmada utcákon töltötte a novemberi estéket és azt ünnepelte, hogy véget ért egy korszak, amelynek bukását az emberek többsége áhította, de kevesen hitték, hogy ez mégis beteljesülhet.

Pozsony központi terén, ahol annakidején százezrek zsúfolódtak a nagygyűléseken, este alig kétszáz ember volt a köztéri koncerten. A munkából hazatérő emberek érdektelenül tovább mentek az esőben.

Az évfordulót megelőző napokban megjelent közvélemény-kutatások tanúsága szerint ma az embereknek mindössze egyötöde vallja azt, hogy a rendszerváltás óta jobb, emberhez méltóbb életet tud élni. A megkérdezettek negyven százaléka úgy ítéli, hogy a tizenhat évvel ezelőtti események nyomán az élete rosszabbra fordult. Évfordulós nyilatkozataikban az 1989-es bársonyos forradalom lassan elfeledett vezetői, de a politológusok és szociológusok is arra utalnak: az emberek lelkéből és értékrendjéből az egykori szabadságeszmény javarészét mára kiszorították a fogyasztói eszmények, az élet keményebb annál, mint azt rendszerváltó csodaváróként megálmodták, jóllehet, a szabadság mindennél fontosabb.

Az egypártrendszer jogutódja, az annak ideológiáját máig hirdető Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) 2002 óta, ellenzékként jelen van a szlovák törvényhozásban. A párt elnöke az 1989-ben megbukott csehszlovák kommunista rezsim főideológusának, Vasil Bilaknak a veje. Az egyik szlovák televízió kedden este arra emlékeztetett, hogy a KSS alelnöke, a parlament egyik képviselője ma is fennen hirdeti, hogy Sztálin a példaképe. A kommunista párt az évfordulóra megjelent nyilatkozatában embernyomorító árulásnak nevezte az 1989-es rendszerváltást.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.