A Fidesz fogantatása

Tegnap bemutatták Pünkösti Árpád új szociográfiáját, a Szeplőtelen fogantatást. A könyvet a Népszabadság Rt. jelentette meg.

A Szeplőtelen fogantatás elsősorban a Fidesz megalakulásáról, a pártot alapítók életpályájáról szól. Az eseményeknek a tegnapi bemutatón is beszélő Kéri László politológus is szereplője volt, aki akkor, a nyolcvanas évek elején az ELTE Állam- és Jogelméleti Tanszékén tanított. A könyvbemutatón azt mondta: azóta, hogy Pünkösti munkáját elolvasta, azt érzi, az eddig legokosabbnak gondolt döntése valójában a legrosszabb volt. Nevezetesen, hogy 1983-ban szakított Orbán Viktorékkal, akikkel addig nem csak tanár-hallgatói, hanem baráti viszonyban is volt. Kéri most úgy látja, ha akkor nem fordul el tőlük, ma nemcsak Orbán volna más, de a párt sem lenne ennyire radikális. Kéri egyébként a kötet legnagyobb érdemének azt nevezte, hogy méltó emléket állít azoknak, akik a Fidesz megalapításának idején a háttérben tevékenykedtek, például Chikán Attilának vagy a már jó ideje külföldön élő Jobbágy Gyulának.

Pünkösti kötete személyes élmények sokaságát juttatta Lengyel László politológus eszébe is. Azt egyebek közt, hogy Orbánék annak idején a szamizdatokat megjelentető Demszky Gáborral vagy a ma már ex szabad demokrata Kis Jánossal sörözgettek és igyekeztek rendszert váltani.

A könyv címe sokaknak ismerős lehet. Pünkösti Árpád ilyen címmel hét éve indított cikksorozatot a Népszabadságban. Amikor a Fidesz kormányra került, arra kérte a lap Pünköstit, írjon azokról, akik addigra kimaradtak a Fideszből. Csakhogy Pünkösti nem talált a pártalapítókról hiteles névsort, ezért a probléma nyomába eredt. A sorozat és a könyv a 37 alapító közül többek történetét feltárja, s ezeken át tágabb összefüggésekre is rámutat.

(A Szeplőtelen fogantatás című cikksorozat utolsó fejezetét lapunk szombati Hétvége melléklete közli.)

Kéri László és Lengyel László mutatta be munkatársunk, Pünkösti Árpád (középen) új szociográfiáját
Kéri László és Lengyel László mutatta be munkatársunk, Pünkösti Árpád (középen) új szociográfiáját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.