Maradhat a Belgrád rakparti három emelet

Úgy tűnik, maradhat a Belgrád rakpart 9. számú házra engedély nélkül felhúzott három emelet, de a mostani üvegfal helyett a ház alsó szintjeihez illeszkedő téglafalas szerkezettel.

Úgy tűnik, fennmaradhat az a három emelet, amelyet engedély nélkül épített házára a Belgrád rakpart 9.-ben Birta László vállalkozó. Építési engedélye ugyan nem volt, s fennmaradási engedélyt sem kapott még, de az ügyben eljáró építési hatóságok szerint az előírások alapján mód van arra, hogy a szomszédainál eredetileg három emelettel alacsonyabb épület a többi házzal azonos magasságú legyen, s így egységesebb képet mutasson majd az utca felé. Ezt még a más ügyekben (például a budai rakpart szélesítése ügyében) harcosan fellépő Budapest Világörökségéért Alapítvány is elfogadhatónak tartja. Ehhez át kell majd alakítania a vállalkozónak a ráépítés csupa üveg homlokfalát. Az ingatlan hátsó részén szintén engedély nélkül készült bővítésekből viszont szinte biztosan bontani kell majd.

A Belgrád rakparton csak látszólag nem történik semmi - mondta lapunknak a megbízott építéshatóság, a VII. kerületi önkormányzat építési osztályának munkatársa, Patkós Lajos. Nyáron sok olyan pótlás történt, ami a törvényesség felé mozdította el ezt a botrányt okozó ügyet. A vállalkozó például eleget tett annak a kötelezésnek, hogy adjon be felmérési tervdokumentációt a jelenlegi állapotról. Ennek alapján megállapították, hogy a ráépítés és az udvarbeépítés legalább egy-két szinttel meghaladta az engedélyezhetőt. Az viszont a vizsgálatok szerint nem igaz, hogy a vasvázas szerkezetű ráépítés a szomszédos házak tűzfalába van rögzítve, amit a szomszédok állítanak. A VII. kerület június végén építésügyi felmérést és igazságügyi szakvéleményt készíttetett, amely megállapította, hogy bizonyos szerkezeti csomópontok alakja nem a mérnöki irányelveknek megfelelő - ezeket megerősítik -, de a felmenő vázszerkezetek merevítésjavítással rendben vannak, a ház állékonysága nem veszélyes.

Amikor az építéshatóság nyáron a ráépítés utcai falának azonnali elbontását rendelte el, majd ezt a közigazgatási hivatal is megerősítette, a vállalkozó a fővárosi bírósághoz, utána pedig az ítélőtáblához fordult annak felfüggesztéséért. A fellebbezések elbírálásáig a ház stílusához egyáltalán nem illő üvegfal a helyén marad. Megtudtuk ugyanakkor a VII. kerületi építési irodán, hogy a vállalkozó szeptember elején már benyújtotta engedélyezésre a homlokzatátalakítás terveit. Ez már téglafalas szerkezetű, s méretrendjében, ablakosztásában is illeszkedik az eredeti, alsó szintekhez. A fennmaradásiengedély-kérelmeket pedig több részletben nyújtja be a vállalkozó. Amikor a teljes anyag egyben lesz, akkor kerülnek az eset iratai az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal Központi Tervtanácsa elé, amely kimondja, mi és hogyan maradhat meg az engedély nélkül készült részekből.

Az ügy közben politikai síkra terelődött. Az V. kerületi Fidesz-szervezet nemrég illegális falépítő performansszal tüntetett a kerület úgymond impotens fellépése miatt. Az, hogy
a vállalkozó tulajdonképpen eredményesen packázhatott a hivatalokkal, érv lett az önkormányzat vezetői ellen a készülő választási harcban. Annak ellenére, hogy az V. kerülettől már rég átvette az ügyet a VII. kerület. Mindkét kerület hatósága a törvényes utat járta, s ebben a kiélezett esetben maga a törvény bizonyult erélytelennek, a törvényes út lassúnak és körülményesnek. Az azonban már mindenképp eredménynek tűnik, hogy az építkezést végül sikerül törvényes útra terelni. A menet közben elkészült terveket az V. kerületi főépítészi irodával egyeztetve készítette a Birta László által felkért építész, Kolba Mihály.

Birta László lapunknak elmondta, vitatja, hogy hol vannak a jogkövetés határai. Ő tulajdonképpen a társasházi törvényben előírt "okszerű és célszerű gazdálkodás" követelményét igyekezett teljesíteni, amikor a ráépítéseket véghezvitte. Hiszen azok a háznak - melynek egyébként ő a többségi tulajdonosa - hasznot hoznak. Ráadásul a kerület szabályozási tervében az szerepel, hogy a Belgrád rakparti házak gerincmagasságát kívánatos egy szintre hozni. Mivel a ház régi teteje leégett, s ő kötelezve volt arra, hogy azt állítsa helyre, úgy gondolta, eleget tesz a szabályozási terv kívánalmának is, és ráépít a házra három szintet, majd úgy rakja vissza a tetőt. Ehhez szerinte nem kellettek engedélyek, mert kötelezve volt a helyreállításra. Igen, de a kötelezvény az eredeti állapotra vonatkozott - vetjük fel. Erre azért beismeri: igen, lehet, hogy itt átlépte a törvényesség határait. Most azonban jogkövető. Belátja, hogy túlépített, s a hátsó traktusban fellebbezés nélkül hajlandó is visszabontani, ha a hivatal végül így dönt. Fennáll-e még az a terve - kérdeztük -, hogy a házban esetleg meleg vigalmi központot hoz létre? Nem lesz vigalmi központ, mondja. Polgári lakóház lesz, földszintjén pedig egy kávézót szeretne, ahonnan nem fogják kikergetni a melegeket.

A Belgrád rakpart másik vitás ügyében szintén érintett Birta László. A 25. számú társasházban stabilizálni kellene az alapokat, mert a ház húsz évvel ezelőtt megsüllyedt. A megerősítést azonban nem tudják elvégezni, mert a Birta László tulajdonában lévő pincehelyiségbe a vállalkozó nem engedi be a munkásokat, s a társasház képviselőit sem. A pince tulajdonosa és a lakók között vita van ugyanis arról, hogy milyen módszerrel kellene megoldani a statikai problémát. A lakók a közigazgatási hivatalhoz fordultak.

Alacsonyabb volt a 9. a szomszédainál, de a magasítás csak az épület eredeti képéhez illeszkedõ lehet
Alacsonyabb volt a 9. a szomszédainál, de a magasítás csak az épület eredeti képéhez illeszkedõ lehet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.