Kaposvár: élményfürdő és pereskedés

Közigazgatási perben kívánja tisztázni két kaposvári önkormányzati képviselő, van-e joguk panaszt tenni a Közbeszerzések Tanácsánál a városi élményfürdő építésével kapcsolatban. A tanács ugyanis nem indított vizsgálatot aggályaik nyomán, vitatva "ügyfélképességüket".

Jövő tavaszra az ország egyik legnagyobb élményfürdője épül meg Kaposváron, a városi strand nagy részének átalakításával. A tervekre idén tavasszal adta áldását a közgyűlés hoszszas szócsaták után, több képviselő tartózkodása és három ellenszavazat mellett. A nemmel szavazók közül Polyák József (szocialista) és Kováts Imre (a Somogyért Egyesület tagja) a Közbeszerzések Tanácsához fordult észrevételeivel, pénzügyileg megalapozatlannak és a közbeszerzési törvény megkerülésének tartva a választott kivitelezési módot.

A kaposvári önkormányzat évek óta tervezi a város fürdőjének komplex fejlesztését, amelynek terveire milliókat költöttek. Ennek ellenére nem a közgyűlés által korábban elfogadott gyógyászati és strandolási centrum, hanem egy élményfürdő megépítését tűzte ki célul tavaly a város vezetése. A létesítmény megépítését az SCD Group vállalta úgy, hogy annak árát utólag, éveken át törlesztve fizeti meg a város.

Az önkormányzat sajátos megoldást választott az ötlet megvalósítására. Nem nyílt közbeszerzési eljárást indított, hanem pályázatot írt ki a fürdő területének bérbevételére. A bérbeadás feltétele egy élményfürdő megépítése volt, amely ezt követően egy másik, hirdetmény nélküli közbeszerzés révén kerül Kaposvár tulajdonába.

A bérbeadásról szóló pályázat megjelenésétől mindössze öt munkanap állt rendelkezésre a beadási határidőig, így senkit sem ért meglepetés, amikor kiderült, egyedül egy SCD érdekeltséggel bíró konzorcium nyújtott be ajánlatot. Az SCD Kaposvár Kft. nevű társaság egymilliárd forintos OTP-hitelt vett fel az élményfürdő megépítéséhez, az önkormányzat pedig hozzájárult, hogy a bank ennek fedezeteként jelzálogjogot jegyezzen be az új létesítményre.

- Ez a megoldás nem más, mint a közbeszerzési törvény megkerülése - állítja Polyák József, az egyik perindító, az önkormányzat pénzügyi bizottságának vezetője. Mint mondja, ilyen alapon bármilyen önkormányzati beruházásnál elegendő bérbe adni valakinek a kérdéses területet, majd az elkészült beruházást megvásárolni egy projekttársaság formájában. Ha ez lehetséges, bármikor kikerülhető a közbeszerzés - hangsúlyozta Polyák. A megépített élményfürdő így vagy azonnal 1,35 milliárd forintért, vagy 15 éven át évi 120 millió forintot törlesztve, 1,8 milliárd forintért kerül a város tulajdonába. Mivel a hirdetmény nélküli eljárással az önkormányzat kizárt minden más esetleges résztvevőt, nem tudható, akadt volna-e befektető, aki olcsóbban megépíti az élményfürdőt - fűzte hozzá Polyák József, aki azt is sérelmezi, hogy a befektető ajánlatát a részletes műszaki tartalom ismerete nélkül fogadták el.

Az ügyben a kaposvári önkormányzat közbeszerzését lebonyolító Pro Vital 2000 Kft. is a Közbeszerzések Tanácsához fordult, kérve a két képviselő jogorvoslati kérelmének vizsgálat nélküli elutasítását. Fehér Istvánnak, a cég ügyvezetőjének álláspontja szerint a képviselők egyrészt nem ügyfélképesek, másrészt kérelmük alaptalan. Az önkormányzat ugyanis első lépésként a vagyonrendeletének megfelelően adta bérbe a területét célzott hasznosításra, ami nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. Az élményfürdőt tartalmazó üzletrész megvásárlására pedig a Közbeszerzési Tanács állásfoglalásának figyelembevételével és tájékoztatásával folytattak le közbeszerzési eljárást - hangsúlyozta a kft. beadványa.

A Közbeszerzések Tanácsának döntőbizottsága - a Pro Vital beadványával egyetértve - végül érdemi vizsgálat nélkül elutasította a képviselői aggályokat, azzal az indokkal, hogy a kérelem nem arra jogosulttól származik. Az elutasító határozat szerint "kérelmet nyújthat be az ajánlatkérő, az olyan ajánlattevő, részvételre jelentkező vagy egyéb érdekelt, akinek jogát vagy jogos érdekét az e törvénybe ütköző tevékenység vagy mulasztás sérti". Az indoklás szerint a két önkormányzati képviselő nem sorolható ezek közé, mert tagjai az ajánlatkérő önkormányzatnak, amely viszont nem kérte fel őket a jogorvoslati kérelem megtételére.

A két képviselő most közigazgatási pert indított annak megállapítására, hogy ügyfélképesek. Azzal érvelnek, hogy nem az önkormányzat tagjaiként nyújtottak be jogorvoslati kérelmet, hanem mint önálló képviselők, akiknek jogait és érdekeit sérti a nyílt versenyeztetést elkerülő, vitatható közbeszerzési eljárás.

Amennyiben a perben sikerrel járnak, a döntőbizottságnak érdemben meg kell vizsgálnia az esetet, de addigra állni fog az élményfürdő, amelynek építése már javában folyik.

Mire végleges döntés születik, a fürdõ elkészül
Mire végleges döntés születik, a fürdõ elkészül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.