Ki mit nem tud a Fenyő-ügyről?

Egy más bűncselekményekért jogerősen elítélt magyar bűnözőt arról faggattak a napokban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, hogy jelen volt-e azon az állítólagos találkozón, ahol Fenyő János gyilkosai megbízást kaptak a médiavállalkozó kivégzésére - értesült a Népszabadság. Az NNI a folyamatban lévő nyomozás fejleményeiről nem nyilatkozik - szögezte le érdeklődésünkre Horváczy Emese szóvivő.

Fenyő Jánost, az egykor a Népszava és a Nők Lapja mellett számos magazint birtokló Vico médiabirodalom fejét 1998. február 11-én gépkocsijában lőtték le a II. kerületi Margit utcában. Gyilkosa gyalogosan menekült el a tetthelyről, hátrahagyva lemberdzsekjét, kabátját és a gyilkos fegyvert, egy a horvát hadseregben rendszeresített Agramm 2000 típusú géppisztolyt.

A gyilkosság óta eltelt közel nyolc év alatt nem sikerült megoldani a Fenyő-ügyet. Négy év elteltével lezárták az aktákat, de - közelebbről meg nem nevezett - új bizonyítékokra hivatkozva azóta az ügyészség újra elrendelte a nyomozást.

A napokban Márianosztráról az NNI Aradi utcai épületében lévő fogdába szállított bűnözőről a rendőrség névtelenséget kérő munkatársai csak annyit mondtak: marginális szereplője az ügynek. Arra a kérdésre azonban már nem adtak választ, hogy ebben az esetben miért kellett titokban Budapestre szállítani, és újra kihallgatni őt?

A férfi jogi képviselője, Somos Zoltán "tanúsegítő ügyvéd" is csak annyit mondott: a nyomozók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy ügyfele ült-e abban a Mitsubishiben, amelyen Fenyő gyilkosai a tetthelyre érkeztek, majd egyikük kivételével (aki gyalogosan távozott) elhajtottak a helyszínről. Somos Zoltán szerint a nyomozók erre a kérdésre az ügyfele válaszától függetlenül is pontosan tudták a választ: nem találtak tőle származó ujjlenyomatot, vagy DNS-nyomot a kocsiban, és soha senki nem is állította, hogy ügyfele közlekedett volna az autóval.

További részleteket az ügyvéd sem kívánt nyilvánosságra hozni a kihallgatásról. Így nem kommentálta azt az értesülésünket sem, hogy védence a nyomozó hatóság adatai szerint állítólag fültanúja lett volna annak, amikor közvetítőkön keresztül eljutott a későbbi gyilkosokhoz (vagy azok közvetlen környezetéhez) a Fenyő János kivégzésére vonatkozó felkérés.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.