A madárinfluenza madárfajok kipusztulását okozhatja

Az Ázsiából nyugat és dél felé tartó madárinfluenza végleg kipusztíthat egyes, már évek óta igen ritkának számító madárfajokat Földünkről. Csehországban pánik tört ki a madárinfluenzától érzett rettegés hatására. A madárinfluenza újabb fészkét fedezték fel Oroszországban.

Az Ázsiából nyugat és dél felé tartó madárinfluenza végleg kipusztíthat egyes, már évek óta igen ritkának számító madárfajokat Földünkről - vélekednek természetvédő szervezetek, amelyek egyetértenek abban, hogy vadmadarak tömeges leölése nem alkalmas eszköz a járvány megfékezésére.

Szakemberek attól tartanak, hogy a vadon élő madarak tömeges elpusztítása még szélesebb körben terjesztheti a vírust, mivel a megrettent madarak a fenyegetés hatására letérhetnek megszokott vonulási útvonalukról.

A brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) szakvéleménye szerint különösen nagy veszélyt jelent a madárinfluenza, illetve az ellene vívott "harc" az alábbi fajokra: csíkosfejű nádiposzáta, borzas gödény, márványos réce, vékonycsőrű póli, kanalas partfutó. Ezek a fajok mind Szibériától délre vonulnak, s emiatt kapcsolatba kerülhetnek olyan madarakkal, amelyek szervezetében jelen van a halálos H5N1 vírus.

"A nevezett fajok egytől-egyig már veszélyeztetettnek számítanak. Egy újabb csapás, jelentse azt akár maga a vírus, akár arra irányuló balsikerű kísérletek, hogy irtással vessenek véget a hatóságok a járvány terjedésének, katasztrofális következményekkel járhat" - vélekedett Andy Evans, az RSPB szóvivője."A madárinfluenza a vékonycsőrű póli kihalását eredményezheti - jelentette ki a Wetlands International természetvédelmi szervezet képviselője, Ward Hagemeijer. - E fajból már mutatóba is alig akad néhány példány, s a madárinfluenza vírusa végleg beteheti a kaput."

Ugyancsak nagy veszély leselkedik a Földközi-tenger déli partvidékén áttelelő tarvarjúra (amely nem énekes-, hanem gázlómadár) és a vörösnyakú lúdra. Utóbbit a Birdlife International is a sebezhető (vulnerable) állományú fajok között tartja számon. A fennmaradt 88 ezer példány zöme öt pihenőhelyen tölti a telet a Fekete-tenger mellékén.

"Azok a fajok, amelyeknek körében pusztít a vírus, aligha hurcolják azt nagy távolságra magukkal. Így a fertőzés forrását feltehetően inkább olyan faj képezheti, amelynek egyedei egyáltalán nem, vagy alig mutatják a betegség tüneteit - állítja Adrian Long, a Birdlife nagy-britanniai szóvivője. - Annak ismerete nélkül, hogy mely fajok képezik a fertőzés forrását, el sem lehet kezdeni egy gyérítési program tervezését."

Csehországban pánik tört ki a madárinfluenzától érzett rettegés hatására: az ország számos vidékéről érkeztek hírek arról, hogy a falvakban az emberek elpusztítják a vonuló madarak fészkeit, így vélve megakadályozni azok visszatérését jövő tavasszal. A legtöbb esetben füsti és molnárfecskék fészkei esnek áldozatul az emberi butaságnak. Sokan hálót feszítenek ki az istállók amúgy üveg nélküli ablaknyílására, hogy megakadályozzák füsti fecskék beköltözését és fészkelését a helyiségekben - közölte Lucie Hosková, a Cseh Madártani Társaság szóvivője.

Az EU a horvátországi szárnyasimport betiltására készül

Az Európai Unió azt közölte, hogy a Horvátországból érkező baromfi importjának betiltására készül, miután az országban madárinfluenza-eset fordult elő. Az importtilalom várhatóan hivatalosan hétfőn lép érvénybe, de Horvátország már biztosítékot adott arra, hogy sem élő szárnyasokat, sem baromfiból készült termékeket nem szállít az unióba - közölte az Európai Bizottság közleményében.

A bizottság hivatala tudatta: a horvát állategészségügyi szolgálatok tájékoztatták őket, hogy a madárinfluenza-vírus H5-ös törzsét azonosították egy nemzeti parkban elhullott hattyúk tetemékből vett mintákban. Egyelőre nem tudni, hogy vajon a hattyúk a vírustörzs H5N1 alfajával fertőződtek-e meg, amely tömeges baromfipusztulást és hatvan ember halálát okozta az elmúlt két évben Ázsiában.

Mintegy 1500 vándorló hattyú ékezett a térségbe, és egy parkőr fedezte fel csütörtökön 15 elhullott hattyú tetemét a Zdenci Nemzeti Parkban.

Az EU felajánlotta, hogy további vizsgálatokat végeznek a mintákon a nagy-britanniai laboratóriumban.

Az EU azt is tudatta, hogy a Nagy-Britanniában karanténban madárinfluenzában elhullott papagáj esete nem változtat Nagy-Britannia madárinfluenza-mentes státusán. A papagájt Dél-Amerikából hozták be az országba, de Tajvanról származó madarakkal együtt tartották karanténban.

Az EU-n kívüli élő vadmadarak embargóját szorgalmazza Nagy-Britannia

Az Európai Unió soros elnökeként arra hívtafel Nagy-Britannia szombaton az Európai Bizottságot, hogy mondja ki azélő vadmadarak embargóját - közölte a brit környezetvédelmi, élelmezésiés vidékügyi minisztérium (DEFRA) szóvivője. A madárinfluenza járványoselterjedésének meggátlására hivatott intézkedés a baromfikat nemérintené. Ben Bradshaw tájékoztatása szerint London szombaton juttattael hivatalosan kérését a brüsszeli bizottsághoz. Nagy-Britanniábanelőző nap azonosították első ízben a H5 vírustörzs jelenlétét, mégpedigegy Suriname-ból érkezett és ezen a héten karanténban kimúlt papagájon.

A madárinfluenza újabb fészkét fedezték fel Oroszországban

A madárinfluenza újabb fészkét fedezték fel Oroszországban, az urali Cseljabinszki területen - idézte az egészségügyi szolgálat illetékeseit szombaton az orosz Interfax hírügynökség.
Harmincegy elpusztult madarat találtak Szunali faluban, és közülük haton már diagnosztizálták a madárinfluenzát.

Előző nap az állategészségügyi hatóságok azt a gyanújukat jelezték, hogy a kór kiterjedt 24 újabb helységre, amelyek közül húsz a Novoszibirszki, három a Kurgani s egy a Sztavropoli területen fekszik. Összesen hét orosz területet érintett az állatbetegség azóta, hogy júliusban megjelent az országban.

Latin-Amerikában regionális tanácskozásokon vitatják meg a madárinfluenza elleni védekezést

Latin-Amerikában több regionális konferenciát tartottak a héten a madárinfluenza elleni védekezésről, anélkül azonban, hogy megkongatták volna a vészharangot.

Az amerikai szubkontinensen eddig az emberre veszélyes H5N1 vírustörzzsel fertőzött gócot nem találtak, csupán Kolumbiában fedezték fel október 10-én a madárinfluenza egyik kevésbé virulens esetét.
Chile és az Andesi Nemzetközösséget (CAN) alkotó Peru, Bolívia, Kolumbia, Ecuador és Venezuela egészségügyi miniszterei pénteken Limában megelőző intézkedéseket vitattak meg.
Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay és Uruguay egészségügyi hatóságai csütörtökön Montevideóban a déli félteke Állandó Állategészségügyi Bizottságának (CVP) égisze alatt tartott tanácskozáson tudóscsoportok felállításáról döntöttek, amelyek novemberben tesznek jelentést. Feladatuk nem csupán a madárinfluenza ellenőrzésére terjed ki, hanem a száj- és körömfájáséra is, miután ez a betegség Brazíliában több helyen is megjelent. A CVP javasolta, hogy függessszék fel a baromfitermékek importját olyan piacokról, ahol madárinfluenzás esetek előfordultak, így Európából és Kolumbiából.
A Francia Élelmiszerbiztonsági Hivatal (AFSSA) szombatra virradó éjszaka Párizsban közzétett közleményében a vadon élő madarak fokozottabb ellenőrzését ajánlotta az újabb madárinfluenza-gócok feltűnése miatt.
Az Egyesült Államok 38 millió dolláros segélyt küldött Délkelet-Ázsia országaiba a madárinfluenza elleni küzdelemhez: védőöltözékek vásárlására, a betegséggel kapcsolatos tájékoztatásra, diagnosztikai vizsgálatokra, gyógyszerekre és oltóanyagokra - közölték pénteken washingtoni illetékesek.

(MTI/AFP/Reuters/AP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.