Az embereket nyugtatják az állatorvosok

Eddig egyetlen madárinfluenza-járvány sem torkollott emberi járványba. Az oltás szakemberek szerint egyelőre fölösleges. A kormányok világszerte intézkedéseket hoznak a járvány megelőzésére, de egyelőre az állatállomány védelmére koncentrálnak.

- A madárinfluenza név önmagáért beszél: madarakat megbetegítő, vírus okozta fertőzés - kezdte tegnap rendhagyó előadását Fodor László, az Állatorvosi Egyetem dékánja. Állatokat pusztító, számukra veszélyt jelentő járványról van szó - nyomatékosította. Eddig még sohasem alakult ki madárinfluenzából az emberekben terjedő fertőzés.

- A kórokozó számos helyen jelen van, s Magyarországon is nemegyszer izolálták. Madárinfluenza a különféle házibaromfi-állományokban - elsősorban a pulykákban, gyöngytyúkokban, tyúkokban és a vízi szárnyasokban - világszerte előfordulhat. Fertőzöttek lehetnek a vadon élő madárfajok, különösen a vízimadarak, amelyek többnyire a betegség tüneteitől mentesen is hordozhatják a vírust. - Az állatok bélsarukkal fertőzik a vizeket és az oda járó állatokat. A vírusok a természetes vizekben egy-két hétig maradnak életképesek - folytatta az órát a szakember. - Az emberi megbetegedés ritka, az állatokkal való rendkívül közeli kontaktus, a zsúfolt állatfarmok, és az elégtelen higiéniás körülmények teremthetnek olyan körülményeket, amelyek között állat és ember egyaránt ki van téve a fertőzésnek. Délkelet-Ázsia az, ahol a magas hőmérséklet és a vízzel elárasztott földek kedvező terepet kínálnak az egyébként gyenge ellenálló képességű vírusoknak az életben maradáshoz.

- Egyelőre nincs is értelme használni se emberekre, se állatokra a most kifejlesztett vakcinát - tért rá előadásában a dékán a madárinfluenza elleni oltóanyag körüli hírverésre - Délkelet-Ázsiában 162 millió elhullott állat mellett százharminc emberi megbetegedés és hatvanhat haláleset volt. Ilyen arányban van valóságalapja az emberi világjárvány rémképének is - szemléltette a helyzetet Fodor László.

- Megtaláltuk az utat, és ha szükség lesz rá, végig is megyünk rajta! Az oltóanyag tesztelése nem fölösleges, hiszen így képet kaphatott a szakma arról, hogy menyi idő alatt tudják előállítani a szérumot, és milyen mennyiséget kell a betegbe fecskendezni - kommentálta már Varga János akadémikus a magyar laboratóriumok által kifejlesztett madárinfluenza elleni oltóanyag körüli híreket. - Az emberek csak kivételesen betegszenek meg közvetlenül a madárinfluenza vírusától, a fertőzöttséget nem terjesztik, így nem jöhet szóba az emberek tömeges immunizálása madárinfluenza ellen. Az akadémikus leszögezte: Magyarországon egyelőre a szárnyasokat sincs értelme oltani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.