Halászpusztítók

Szeptember 28-án (egy nappal a mezőgazdasági bizottság által az Országgyűlés felsőházi tárgyalótermébe egybehívott halászati, horgászati tanácskozás előtt) a Fidesz sajtótájékoztatót tartott. Ezen bejelentették: olyan frakcióhatározatot fogadtak el a közelmúltban, miszerint kezdeményezik, hogy Magyarország valamennyi természetes vizes élőhelyénél (tavaknál, patakoknál és folyóknál) tiltsák be a halászatot, és könnyítsék a sporthorgászat feltételeit.

Ez a kezdeményezés, amiről sokan az említett parlamenti vitanap reggelén értesültek, megdöbbentette mindazokat, akik egy csöppnyi rálátással is rendelkeznek a természetes vizes élőhelyeinknél folytatott halászatra: ugyan mit akar elérni a legnagyobb ellenzéki párt? A válasz egyelőre ismeretlen.

Napjainkban a halastavaknál és a természetes vizes élőhelyeinknél folytatott halászat tartja fenn ezeket az élőhelyeket. Ez teszi lehetővé, hogy természetes tavaink, folyó menti holt- és mellékágaink Európában egyedülálló természeti értékeket tartsanak el, ennek köszönhető többek között, hogy természetvédelmi körökben kontinensszerte vidranagyhatalomnak neveznek bennünket. De a vidrán kívül még több tucat más állat- és növényfaj is a megmaradását köszönheti a természetes vízi halászatnak. Az Európai Unió természetvédelmi irányelvei (többek között a Natura 2000) a legértékesebb vizes élőhelynek tekinti ezeket a halászattal hasznosított magyarországi területeket, vagyis olyan fenntartandó és megőrzendő értéknek, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Nem véletlen, hogy jelentős részük szerepel azon a területlistán, amely a Natura 2000 alá sorolt élőhelyeket tartalmazza, és amelyekről éppen szeptember 26-27-én állapodtak meg az unió és Magyarország illetékes szakemberei.

És mindezen túl, ha a halászatot betiltják a természetes vizeinknél, mi lesz azzal a 150 halásszal és családtagjaikkal, akik megélhetését éppen a halászat jelenti? A Fidesz elküldi őket horgászni, fogjanak pecabottal, amit tudnak? Ki fogja ápolni és rendben tartani ezeket az élőhelyeket, hogy ne pusztuljanak el, ne iszapolódjanak fel, ne szennyeződjenek? Talán a Fidesz-frakció tagjai szabadidejükben? Mert ma még a halászok felelőssége ez, az élőhelyek gondozása is.

Annak idején, amikor a parlament megalkotta a halászatról és a horgászatról szóló törvényt, a Fidesz ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazta. És jól tette, mert a törvény kiállta az idők próbáját, és bizony-bizony szükség volt azokra a szigorításokra, amelyek a természetes vizeknél folytatható horgászati tevékenységeket érintették. Nincs is velük semmi baj, legfeljebb azoknak, akik a természetes élőhelyeket és a horgászatot nem tekintik egyébnek, mint kiüríthető pénzeszsáknak. Csakhogy ezek az élőhelyek nem árucikkek, és a horgászok társadalma sem megvehető és kizsákmányolható tömeg.

De a horgászok létszáma sokat mondó, és lehet, hogy itt van elásva a Fidesz kutyája: több mint háromszázezer polgártársunk hódol ennek a gyönyörű sportnak. Bizony, háromszázezer ember, akik közül maholnap nagyon sokan szavazni fognak. Ha az indítvány átmegy minden rostán és célt ér, akkor a kezdeményező párt elmondhatja: kedves sporttársak, elsöpörtünk minden akadályt a sporthorgászat elől, megszüntettük a korlátokat, mindent szabad. A természetes élőhelyek és a halászok meg pusztuljanak csak.

Nem jó ez így. A halászat ügye nem lehet felelőtlen politikusok és szakértőik önös érdekének áldozata. Napjainkban különben is nagyon sok gond nyomasztja az ágazatot. És nem lehet áldozat a természetvédelem sem; a vívmányok, melyekkel Európa-szerte büszkélkedhetünk, nem áldozhatók fel egy értékeire figyelő és azokat megóvni akaró társadalomban. Remélem, a Fidesz meghatározó politikusai is belátják, hogy helytelenül és elhamarkodottan léptek. Vissza kell lépni, amíg nem késő. Ez lenne a legbölcsebb, amit tehetnek. Kérem, tegyék meg!

A szerző az Alapítványa Vidrákért ügyvezető elnöke

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.