Optikai tuning számítógépeknek

Az egyediesítés alól a számítógépek sem tudják kivonni magukat: egyre szélesedik a computerüket otthon felspécizők, azaz a modderek tábora. Az egyenszürke dobozokból egészen extrém gépek születnek. Kérdés, hogy a mobilcégekhez hasonlóan a számítógépgyártók vagy beszállítóik mikor ismerik fel az egyéni külsőben rejlő üzleti lehetőséget. Addig is marad a sufnituning, amiben viszont nagy rutinja van a magyaroknak.

A teljesen egysíkú, szürke falak közé szorított információs társadalom mára kitermelte a maga lázadóit, akik elsősorban az esztétika alapon bírálják a számítógépes konzumkultúrát. Ők a modderek. A szó egy angol szlengből származik, de jelentésére mi is könynyen következtethetünk: módosítsd, amit készen kaptál, mert az eredeti szörnyen néz ki. A modderek úgy tartják, egy számítógépháznak cseppet sem kell feltétlenül vajszínűnek lennie. Ha ma már lakásunkat saját ízlésünk szerint rendezhetjük be, falaink, bútoraink színét úgy választjuk meg, ahogy akarjuk; miért kell "eltűrni" a szobánkban ezt a kis szürke, berregő dobozkát?

A nagy számítógépház-gyártók lassan veszik a lapot, és a vevők többsége máig megelégszik a gigagyárak uniformizált szürke végtermékeivel. A fejlett esztétikai érzékkel megáldott vevőknek sosem pont az a jó, amit a boltban meg lehet venni. Így mára modding alatt voltaképpen a házak egyéni igények szerinti, otthoni "buheráját" értjük - vélekedik Juhász Edvárd, a Radikalmod Kft. ügyvezetője, a moddinggal foglalkozó, hasonló nevű oldal főszerkesztője. Az őszi BNV-n megrendezett mod-tech Hall nevű, versennyel egybekötött kiállításon félszáz jelentkező mérettette meg magát. A bemutatott alkotások általában házi készítésűek voltak, ami azt bizonyítja, hogy az üzlet ebben az ágazatban egyelőre nem igazán tudott teret nyerni. Noha Juhászék külön céget is alapítottak a modding köré, kenyerüket mégsem ebből keresik. Egyelőre nem nagyon tudni arról, hogy valaki mások megbízása alapján, "bérmunkában" spécizne fel egy házat. Lakberendezőkkel úgyszintén nem alakult még ki élő kapcsolat, pedig nehezen cáfolható, hogy a számítógép "személyisége" alapvetően meghatározhatja egy szoba hangulatát. Marad tehát a sufni, a házi szerszámkészlet, és persze az internetes fórumokon szerezett barátok tanácsai. Így aztán minden olyan lesz, amilyet akarunk, feltehetően olcsóbban is kijövünk, igaz, egy-két áramkör gallyra mehet egy lecsúszott fúrófejtől, és a gép hibáira később sem vonatkozik a garanciális szerviz.

A modding legelterjedtebb ágazata a ház esztétikai feljavítása, ami gyakran úgy kezdődik, hogy a doboz egy részét plasztiklappal váltjuk ki, láthatóvá téve működés közben a "belső szerveket". Ezután bekerülhet a házba minden, ami "nem oda való", lámpáktól kezdve mindenféle látványos ketyerén túl akár víz is, úszkáló halacskákkal. A ház a különböző színeken túl kaphat akár bőr-, szőr- vagy faborítást, kerekeket, csak az alkotó fantáziája szab határt. Juhász Edvárd szerint egyébként a moddinghoz a jelek szerint cseppet sem szükségesek képző- vagy iparművészeti előtanulmányok. Legalábbis a magyarországi alkotók inkább az informatika, semmint a művészet világából érkeznek.

A küllemen túl a jelek szerint a moddereket leginkább a zaj idegesíti: a gépek ventilátorai ugyanis a processzorok teljesítményének növekedésével egyre nagyobb zajt csapnak. Erre aztán számos - önmagukban nem kevés kockázatot hordozó - megoldás született már. A berhelésből nem maradhat ki a számítógép lelkében turkálás sem: egyre hajmeresztőbb megoldások születnek az eredeti processzorteljesítmény házilagos megnövelésére is.

Mindezek eredményeként könnyen meglehet, hogy a lakásunk közepén ott áll majd egy nagyon szép, nagyon halk és nagyon gyorsan számoló valami, amelynek jelenléte ugyan családtagjainkból kétkedéssel vegyes csodálkozást vált ki, mi azonban társaságában teljesen elolvadunk a boldogságtól.

Konténerbe zárt dizájn
a harisnyagyárban

Hogy mi lehet szép és vonzó egy vasúti konténerben, arra látatlanban csak azt lehet mondani, hogy semmi. Ez általában így is van, de itt is vannak kivételek: a jövő vasárnapig tartó Design Hét 2005 mai nyitó rendezvényén, a dESIGNkONTÉNER kiállításon a külcsíné a főszerep. A kiállítás a Viking Harisnyagyár egykori budai területén nézhető meg most vasárnapig. A vasúti konténerekbe húsz kiállító, formatervezők és termékgyártók költöznek be. A 13 négyzetméteres, két és fél méter belmagasságú konténerek egy mai átlagos kislakás nappalijának felelnek meg. A kiállítás egyik célja éppen az, hogy ötleteket adjon a tömegessé váló mini lakások berendezéséhez. (S. T.)

Petõ Gábor faládába épített gépe faklaviatúrával. Magának csinálta
Petõ Gábor faládába épített gépe faklaviatúrával. Magának csinálta
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.