Kukába Arisztotelésszel?

A filozófia középiskolai tantárgy, akár érettségizni is lehet belőle. De minek, ha már filozófia szakirányra sem lehet filozófiából felvételizni?

Máté András
Máté András

Eltűnt a filozófia szak az egyetemekről. Helyére - a felsőoktatási intézmények képzési struktúráját gyökeresen megváltoztató bolognai folyamat eredményeképpen - a szabad bölcsészet képzési ág kerül. Ezen belül mindenki kedvére válogathat hét szakirányból: filozófia, esztétika, etika, film és média, vallástudomány, művészettörténet, filmelmélet-filmtörténet tárgykörökből. Ezek közül hármat - filozófiát, művészettörténetet, film és médiát - már a középiskola is nyújt, érettségistül. Tálcán kínálva a felvételi anyagot - gondolná az ember.

Rosszul. Nemhogy szabad bölcsésznek, az idén már filozófusnak sem filozófiából kellett felvételiznie. A hagyományos értelemben vett filozófia tanszékre magyarból és történelemből kellett számot adni, aki tehát úgy gondolta, filozófia érettségijével belépőt tart kezében a nagy múltú szakra, nagyot tévedett.

A szerencsések, akik még a választott tárgyból brillírozhattak a vizsgán, lassan végeznek. Mi több, elképzeléseik szerint filozófiatanárrá válná-nak, ha lesz hol tanítaniuk. Hiszen filozófiát ezentúl csak a legelszántabb diákok fognak tanulni. Agysejtjeik pallérozásán túl nem mennek vele semmire ugyanis. Ami a továbbtanulást illeti.

- A felvételitől való félelem tette a középiskolát a közoktatás erős láncszemévé - mondja Máté András, az ELTE BTK Filozófiai Intézetének munkatársa. - A középiskolák évtizedek óta felvételi előkészítőként működnek, társadalmi megítélésük is a felvételi szereplés függvényében alakul. Az új rendszer - ahol az érettségi egyben a felvételi vizsgát jelenti - mindezt tovább erősíti. Ezzel azok az érettségi tantárgyak, amelyek nem részei a felvételi követelménynek, pórul járnak, perifériára szorulnak - sommázza a történéseket Máté. - A diákok kénytelenek lesznek azokat a fakultációkat preferálni, amelyekre a továbbtanuláshoz felvételi szinten szükségük lesz.

Januárban, miután a filozófiai társaság tagjai a felvételi tájékoztatóból értesültek arról, hogy a filozófia - felvételi szempontból - fabatkát sem ér ezentúl, szerették volna kiküszöbölni ezt a - több ezer éves tantárgyon esett - csorbát. Az Oktatási Minisztérium tanácsadó szerveként működő dékáni kollégiumhoz mint illetékeshez tessékelték őket, próbálkozzanak náluk. Bátorításképpen hozzátették, a felvételi tájékoztatón utólag változtatni nem lehet.

Az ügynek lendületet adott, amikor kiderült, ennek a fele sem igaz: a felvételi központ január 27-én egész oldalas hivatalos kiegészítést tett közzé a Népszabadságban.

Kiss Anna, a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium filozófiatanára, akit a Magyar Filozófiai Társaság a középiskolai filozófiaoktatás ügyeinek intézésével bízott meg, áprilisban lépett. Kérelemmel fordult a fent említett dékáni kollégiumhoz, amelyben "visszaigényelte" a filozófia tantárgy jogait, és kérte, minősítsék a filozófia érettségi vizsgatárgyat újra felvételi pontszámot érő tantárggyá.

- Törvénytelen volt az eljárás, amely megfosztotta jogaitól a filozófiát - mondja Kiss Anna. - Azzal, hogy törölték a felvételi tárgyak sorából, értéktelenné tették a tárgy érdemjegyeit. Nem válhat ponttá sem a tanulmányi versenyeken elért eredmény, sem az érettségi erőfeszítés. Ha veszni hagyjuk a filozófiát, még jobban elszürkül a magyar közoktatás. Most is csak panelekben tudnak gondolkodni a gyerekek. Nehéz ránevelni őket arra, hogy mondjuk, Pitagorasz nemcsak matematikus. Logikát sem tanulnak, és sosem tudják meg, ki volt igazából Arisztotelész.

A levelezés végére nemhivatalos örömhír tett pontot - átmenetileg. Májusban értesült a társaság arról, hogy a filozófia kivételezett helyzetben visszanyerte eredeti státusát. - Talán 2600 éves múltja miatt, talán, mert valaha felvételi tárgy volt, talán mert abszurdnak találták, hogy a szabad bölcsészet képzési ág felvételije filozófia nélkül zajlik - tűnődik Kiss Anna.

Később kiderült, a "pontosítás" lehetőségére nemcsak ők, mások is aspiráltak, például a média szak jogvédői. Hiába.

De a filozófusok öröme is tiszavirág-életűnek bizonyult. A dékáni kollégium szeptember 27-i ülésén megváltoztatta korábbi döntését. Mégiscsak maradt a magyar és a történelem érettségi felvételiként a szabad bölcsészet szakra. - Meggondolták magukat. Úgy látszik, még sincs semmi köze a bölcsészetnek a filozófiához - mondja Kiss Anna. - Ezzel befellegzett a filozófiaoktatás fejlesztésének. Nem beszélve arról, hogy a diákokkal szemben is rendkívül diszkriminatív az eljárás: bárki szíve joga, hogy filozófiából érettségizzen, csak nem ér vele semmit. És nem fog filozófiából érettségizni.

Az elmúlt tanévben ennek ellenére is csaknem négyszázan választották érettségi tantárgynak, és teszik ezt feltehetően jövőre is ennyien.

Az Oktatási Minisztérium évente egy alkalommal, legkésőbb az augusztus 15-ig közölt adatok alapján hirdeti ki december 15-ig a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban az alapképzési szakok szakcsoportjait, az ahhoz tartozó érettségi vizsgatárgyakat és azok szintjét. Augusztus 15-én pedig még javában úgy hírlett, a filozófia felvételi tárgy a szabad bölcsészet egyes szakcsoportjaiban. A dékáni kollégiumot nem fűzi hivatalos viszony az érintett szervezethez, nem is értesítették a filozófiai társaságot a fejleményekről. Az e-mail a bosszantó hírrel egy jóindulatú tanulmányis hölgytől származott. Mert ő - mint írja - kötelességének érezte időben tájékoztatni a kárvallottakat arról, hogy a kollégium mégsem kívánja bővíteni a felvételi tárgyak körét a filozófiával.

A filozófiáért kardoskodók értetlenül állnak a fejlemények előtt. Az egész hercehurca - amiről a gyerekek egyelőre mit sem tudnak - szerintük nem más, mint a bürokratikus nehézségek kikerülése. A tanulni kívánt tárgyhoz passzoló felvételi sem több javítást, sem több munkaórát, sem pluszköltséget nem jelent. Legfeljebb formálisan egyszerűbb, ha nem huszonöt tárgyból, csak ötből kell érettségiket értékelni.

Kiss Anna
Kiss Anna
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.