Európai Generációs Paktum: a fiatalok maguk dolgozzák ki ajánlatukat

Hétfőn indították el az Európai Generációs Paktum (EGP) kezdeményezést Budapesten. Az ELTE Lágymányosi tömbje előtt szervezett rendezvényen az érdeklődő fiatalok kérdőíveket tölthettek ki, véleményt cserélhettek aktuális társadalmi problémáinkról, és interaktív programokban vehettek részt.

Az EGP két koordinátora Rosta Miklós, a Liberális Fiatalok Egyesületének elnöke és Bóka János, a brüsszeli Európai Szabadelvű Klub vezetője bejelentette: az EGP tevékenységébe bekapcsolódó fiatalok véleményükkel és ötleteikkel befolyásolhatják a döntéseket az őket érintő társadalmi kérdésekben. A résztvevők ugyanis "paktumajánlatot" dolgoznak ki, amelyet még a jövő évi választások előtt eljuttatnak a döntéshozókhoz.

"Magyarországon jelenleg nem létezik valódi ifjúságpolitika. A fiatalok nevében fellépő pártok és ifjúsági szervezeteik még valójában a problémákat sem ismerték fel, nemhogy ezekre megoldási javaslatokkal szolgálnának" - fejtette ki Rosta Miklós.

Az EU állam- és kormányfői tavasszal Európai Ifjúsági Paktumot fogadtak el, amely az ifjúságpolitikát a Lisszaboni Stratégia szerves részévé kívánja tenni. Erre támaszkodik a "generációs paktum" kezdeményezés. "Az Európai Ifjúsági Paktum létrejöttéhez két fontos összetevő hiányzik: egyrészt nincs legitim képviselete az ifjúsági oldalnak, amely ezt a paktumot elfogadhatná, másrészt nincsen érdemi paktumajánlat az asztalon" - fogalmazott Bóka János. Úgy látják ezért, hogy "az európai fiataloknak egy önszerveződési folyamat eredményeként a paktumajánlatot maguknak kell kidolgozniuk."

Az EGP nemcsak közvetlenül szólítja meg a fiatalokat, hanem civil szervezeteik, szakkollégiumaik, egyesületeik, mozgalmaik véleményére is kíváncsi. Az EGP többek között a családtámogatási rendszer, a lakáspolitika, a fiatalok társadalmi integrációja, az egészségügyi- és nyugdíjrendszer, az oktatás, a versenyképesség és az EU jövője témákban kíván generációs paktumajánlatot kidolgozni. Az ajánlat kidolgozását és formális keretbe öntését érdeklődő és tehetséges fiatalokból álló munkacsoportok végzik, neves szaktekintélyek támogatása mellett.

A kezdeményezést a Liberális Fiatalok Egyesülete (LIFT) fogja össze, és ez a civil szervezet ad majd végső formát a paktumajánlatnak. Rosta Miklós a LIFT-et a pártoktól és azok ifjúsági szervezeteitől független civil szervezetként jellemezte. "Célunk a politikusok befolyásolása, de nem engedjük, hogy ők befolyásoljanak minket" - fogalmazott.

Bóka János látványos hazai és nemzetközi akciókat ígért, amelyek a fiatalok létező problémáira irányítják a figyelmet. "Arra törekszünk, hogy hangunkat Brüsszelben is meghallják, és a fiatalokat - külföldi partnereink segítségével - európai szinten megszólítsuk" - tette hozzá Bóka János.

Bárki csatlakozhat az Európai Generációs Paktumhoz, legegyszerűbben a kérdőívezés következő állomásain - Szolnokon, Szegeden, Debrecenben, Győrben, Miskolcon vagy Pécsen. Emellett a www.generaciospaktum.hu oldalon is minden információt megtalálnak az érdeklődők.

(eurohirek.hu)

A fiatalok maguk töltötték ki a kérdõíveket
A fiatalok maguk töltötték ki a kérdõíveket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.