Megkezdődnek az uniós csatlakozási tárgyalások Törökországgal

Az Európai Unió még hétfőn megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal - jelentette be Jack Straw, a soros EU-elnök Nagy-Britannia külügyminisztere hétfőn este Luxembourgban tartott sajtóértekezletén.

Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa közölte: lehet, hogy az órákat éjfél előtt meg kell majd állítani egy kis időre, de az EU tartani fogja ígéretét az október 3-i tárgyaláskezdésre.

Törökország elfogadta az uniós csatlakozási tárgyalások keretdokumentumát - közölték hétfőn este török diplomaták Luxembourgban.

Ennek értelmében a tárgyalási kerettel kapcsolatos török fenntartások eloszlottak. A luxemburgi külügyminiszter szavai szerint Abdullah Gül török külügyminiszter már útra kelt repülőgéppel az uniós miniszterek tanácskozásának színhelye felé.

Az EU-tagok között megvan a megegyezés, Ausztria feladta fenntartásait

AzEurópai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn jóváhagyták, hogymegkezdődjenek a tárgyalások a szervezet és Törökország között azország EU-csatlakozásáról.

"Megszületett az egyezség, aztAusztria és az összes többi állam elfogadta" - közölte a némethírügynökséggel egy résztvevő. Így már nincs akadálya annak, hogy atárgyalások még hétfőn este megkezdődjenek Ankara képviselőivel - tettehozzá az illető.

Órák kérdése a horvátokkal való tárgyalás megkezdése

Jack Straw azt is elmondta, hogy Horvátország ügyében a sajtóértekezlet pillanatában ülésezik az EU illetékes munkacsoportja miniszteri szinten, s reményei szerint az eredmény itt is pozitív lesz, azaz utána a külügyminiszterek teljes tanácsa hivatalosan is megadhatja hozzájárulását a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Straw nem zárta ki, hogy az EU még hétfő éjszaka Luxembourgban megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Zágrábbal.

Somogyi Ferenc külügyminiszter magyar újságírókkal közölte: ő maga hivatalosan is javasolni fogja kollégáinak, hogy Horvátországgal még hétfőn, a török tárgyaláskezdés előtt indítsák be a tárgyalási folyamatot.(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.