Kiírtják a jövevényállatokat

Több millió "jövevény" állatot terveznek kiirtani Ausztráliában természetvédelmi megfontolásból.

A beavatkozásról egy parlamenti bizottság határozott, szerintük a behurcolt fajok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a mezőgazdaságra és az őshonos élővilágra.

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium úgy véli, az intézkedés érintheti a tevéket (kb. 500000 példány), a lovakat (300000), a szamarakat (5 millió), a disznókat (23 millió), a varangyokat, a nyulakat, a rókákat és a kecskéket. Néhány fajt, például a szamarakat, tevéket és lovakat igavonónak hozták be a kontinensre. A disznókat és a kecskéket eredetileg élelmezési célból telepítették, a rókákat azért, hogy legyen mire vadászni, a varangyok pedig a kártevők elleni harc részeként érkeztek. A behurcolt fajok azonban elszaporodtak, kiszorították az őshonos állatokat, felették a zsákmányállatokat, és betegségeikkel egész fajokat sodortak a kihalás szélére.

A bizottság szerint nem lehetetlen a fajok kipusztítása, hiszen nemrég Nyugat-Ausztráliában egy 4-500 000 állatból álló vadszamár-populációt irtottak ki sikeresen, helikopterről. Az ausztráliai WWF természetvédő szervezet egyetért a betelepített fajok kiirtásával, mert azok "legalább akkora veszélyt jelentenek, mint az éghajlatváltozás vagy az erdőirtás".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.