Erdogan: a török csatlakozás az EU érettségét bizonyíthatja

A török kormányfő szerint meghatározó lesz Európa jövőjére nézve, hogymilyen döntést hoz az Európai Unió a török csatlakozási tárgyalásokmegkezdéséről.

Recep Tayyip Erdogan úgy fogalmazott egy vasárnapi pártrendezvényen az Ankara melletti Kizilcahamamban, hogy az EU "vagy politikai érettséget tanúsít, és úgy dönt, hogy globális szereplővé, globális erővé válik, vagy magába zárkózó keresztény klub marad". Szavai szerint Törökország már megtette a magáét annak érdekében, hogy elkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások, most az Európai Unión a sor.

Kijelentette: akárhogyan dönt is az EU, Törökország folytatja a demokratizálás megkezdett útját. Legfeljebb - elutasítás esetén - majd "ankarai kritériumoknak" nevezi a koppenhágai kritériumokat - mondta. (Az EU a koppenhágai kritériumokban szabta meg a csatlakozni szándékozó országoknak, hogy mit kell teljesíteniük a tagfelvételhez a demokratizálás és az emberi jogok terén.) "Mindazonáltal nagyon sajnálnánk, ha sérülne az a cél, hogy különféle civilizációk éljenek együtt az Európai Unión belül" - hangoztatta.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.