Az olcsó arany városa

Az idős néni Miskolctapolcáról rendszerint a hónap utolsó hetében állít be a miskolci Búza téri zálogházba. Mindig ugyanazt a vékony, kicsit kopottas aranygyűrűt adja be az ablakon. A miskolci zálogházakban a régi, divatjamúlt ékszerek mellett a karikagyűrűkért adnak a legkevesebbet, hiszen ezeket szinte lehetetlen újra értékesíteni. Ráadásul a zálogba adott arany ékszerek közül a karikagyűrűket hagyják bent a leggyakrabban korábbi gazdáik. Ezekre szinte biztosan a beolvasztás vár a határidő lejárta után: az értékbecsléskor így az olvasztással járó tizenkét százalékos veszteséget is figyelembe veszik.

Az üvegkalitkában ülő alkalmazott mindig megnézi és mérlegre is teszi a már jól ismert gyűrűt. Minden hónapban nyolcszáz forintot ajánl érte, amit a néni szó nélkül elfogad. Néhány nappal később, nyugdíjfizetés után az idős asszony visszajön, és kiváltja a gyűrűjét. Kilencszázhatvan forintot fizet érte.

Miskolcon az első zálogházat közvetlenül a rendszerváltás után Pataky Attila, az Edda együttes énekese nyitotta meg. A következő években számos hasonló üzlet nyílt a városban. Zálogház van minden lakótelepen és nagy forgalmú közlekedési csomópont mellett, a pályaudvarok környékén és belvárosi üzletsorokban, ilyen üzlet működik földszinti lakásokban, aluljáróban, utcai benyílóban és megszűnt bankfiókban egyaránt. A Miskolcon működő zálogházak forgalmának meghatározó részét az olcsó arany ékszerek teszik ki. Az egyik belvárosi üzletben három éve kiírták, hogy értékes porcelántárgyakat is átvesznek. Három év alatt azonban egyetlen darab sem érkezett.

Öt évvel ezelőtt, amikor Trézsi Ottó miskolci vállalkozó és felesége, Drótos Edit az első zálogházukat nyitották a belvárosban, üzletükre a 22-es sorszámú engedélyt adta ki a hatóság. A házaspár időközben két újabb zálogházat nyitott a városban.

- A zálogház egyszerű és gyors hitelkihelyezést végez, az ügyintézés alig néhány percet vesz igénybe, ráadásul az ügyféltől semmilyen adatot és iratot nem kérünk - határozza meg a tevékenység alapjait Trézsi Ottó. - A zálogba adott tárgyak kilencven nap után az üzlet tulajdonába kerülnek. Miskolcon húsz százalék az elfogadott kamat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy tízezer forint értékű ékszerre ötezer forint hitelt adunk, a tulajdonos pedig hatezer forintért válthatja vissza.

A miskolci zálogházakba mindennap érkeznek beadott ékszerek, a visszaváltás azonban általában öt napra korlátozódik. Segélyfizetés és nyugdíjfolyósítás után hosszú sorok alakulnak ki a zálogfiókok előtt: van, amikor húsz-harminc ember várakozik már nyitás előtt az ajtó előtt.

- Bár senkitől nem kérdezzük, sokan elmondják, miért adják zálogba ékszereiket - mondja a Búza téri zálogházat vezető Drótos Edit. - A legtöbben villanyszámla kifizetésére, betegségre, kórházi kezelésre kérnek pénzt. A legtöbb ügyfelünk egyébként visszatérő kliens, aki ragaszkodik régi aranytárgyaihoz, de ha van egy kis pénzük, újat is nálunk vásárolnak. Amikor kiválasztják a következő gyűrűt, láncot vagy fülbevalót, nemcsak az árát kérdezik meg, hanem azt is: mennyit kapnak majd érte, ha egyszer zálogba adják?

Miskolcon a karikagyûrû ritka vendég a zaciban
Miskolcon a karikagyûrû ritka vendég a zaciban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.