Állítólag megtalálták Petschauer Attila földi maradványait

Állítólag megtalálták Ukrajnában a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó legenda, a keleti fronton munkaszolgálatosként 1943-ban meggyilkolt Petschauer Attila földi maradványait; egyetlen ma élő rokona kampányt indított azért, hogy a hamvakat megkapja, és Izraelben végső nyugalomra helyezze.

A Hampstead and Highgate Express című londoni helyi lap honlapján () pénteken közölt hír szerint a Nagy-Britanniában élő, 74 esztendős Treuenberg báró, Petschauer Attila unokatestvére három hónappal ezelőtt olyan dokumentumokat kapott Ukrajnából, melyek tanúsága szerint megtalálták az olimpiai bajnok földi maradványait. Petschauer Attiláról eddig úgy tudták, hogy tömegsírba temették.

Petschauer Attila néhai magyar vívó olimpiai bajnok Londonban élő unokatestvére bizonyos értesülések alapján feltételezi - bár nem tudja egyértelműen -, hogy Ukrajnában megtalálhatták a munkaszolgálatosként 1943-ban megölt magyar sportember sírját, és kérte a brit külügyminisztériumot a közbenjárásra az ukrán hatóságoknál - ezt maga a hozzátartozó közölte. Sem a Foreign Office, sem a londoni magyar nagykövetség nem tud azonban a sír fellelésére utaló egyértelmű bizonyítékról.

A Londonban élő Josef von Dombovary-Treuenburg - akit az MTI a bárói rangját őrző és használó rokon szűkebb otthona, az észak-londoni Hampstead kerület helyi lapjának a Petschauer-sír felleléséről szóló, rá hivatkozó híre alapján keresett meg - szombaton azt mondta: a munkaszolgálatos társak tanúvallomásából azt tudja, hogy Petschauer Attilát nem tömegsírba temették. Amikor a munkaszolgálatos századot kísérő osztag parancsnoka megbizonyosodott róla, hogy a volt olimpiai bajnok halott - ez úgy történt, hogy fához kötözték, és egy leveses kondérból forró vizet zúdítottak rá -, utasította a többi munkaszolgálatost, hogy "ássák el".

Treuenburg báró - aki úgy állt rokonságban Petschauer Attillával, hogy a kétszeres olimpiai aranyérmes kardvívó édesanyja az ő apjának nagynénje volt - elmondta azt is: néhány hónapja, a munkaszolgálatról rendezett londoni kiállítás után - ahol ő sokaknak megadta elérhetőségét - kapott olyan információt, hogy megtalálták a sírt.

Közölte: ennek körülményeiről továbbra sincsenek ismeretei, de "ezt a kis információt elég hitelesnek vettem".

Treuenburg báró elmondta: ezután kérte a brit külügyminisztériumot az ukrán hatóságok megkeresésére, ami szavai szerint meg is történt; a választ most várja arról, hogy tényleg megvan-e a sír. "Nagyon szeretném ha meglenne" - mondta, hozzátéve: ebben az esetben mindent elkövetne, hogy Izraelben helyezzék örök nyugalomra a földi maradványokat, hiszen Petschauer Attila "nem volt magyar, amikor meghalt".

Josef von Dombovary-Treuenburg elmondta: kész lenne DNS-mintát adni, ha valóban találtak emberi maradványokat tartalmazó egyéni sírt.

A londoni magyar nagykövetség illetékese azt mondta: a képviselet kapcsolatban volt Treuenburg báróval, akinek adtak korábbi híradásokból származó információkat Petschauer Attila halálának lehetséges körülményeiről, de arról a követségnek nincs értesülése, hogy a sírt valóban megtalálták.

A Hampstead and Highgate Express című londoni kerületi lap hétvégi beszámolója Treuenburg báróra hivatkozva tényként közölte, hogy a hozzátartozóhoz az egykori munkaszolgálatosok szövetségétől beérkezett dokumentumok Petschauer Attila sírjának felleléséről szólnak.

A helyi lapnak ugyanakkor a brit külügyminisztérium illetékese azt mondta: egyelőre nem világos, hogy valóban megtalálták-e e holttestet, és "ezt az ukrán félnek kell kiderítenie ... kértük az ukrán hatóságokat, hogy járjanak utána az ügynek".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.