Honvédkórház: parkoló helyett sürgősségi csúcsellátás

Az ország legkorszerűbb, állandó sürgősségi ellátást biztosító kórházaként működhet 2008-tól a Honvédkórház.

Érkezett ugyanis olyan ajánlat a Róbert Károly körúti intézmény 1993-ban félbehagyott szárnyának a befejezésére és üzembe helyezésére, amely belefér a honvédelmi tárca erre elkülönített 18 milliárdos keretébe. A Magyar Építő Rt., a Hérosz Rt. és a Kipszer FT Rt. cégekből álló konzorcium pályázata 200 millió forinttal alatta maradt az előzetesen megállapított határnak. A másik ajánlat egymilliárddal olcsóbb volt, de kizárták a céget.

Pénzhiány miatt 1993-ban állították le a kilenc évvel korábban megkezdett munkálatokat. A hatalmas épülettömb azóta üresen áll. Ezután számos terv született a hasznosítására a parkolóháztól a bevásárlóközpontig, vagy a civilek számára kevéssé látványos Honvédelmi Igazgatási Centrum létrehozásáig. Szó volt persze kórházról is. Medgyessy Péter hivatalban lévő kormányfő 2004 elején bejelentette, hogy befejezik a félbehagyott beruházást, 28,6 milliárdos költséggel. A védelmi tárcánál erre félretett 18 milliárd forintos keret az első pályázati nekifutásra kevésnek bizonyult, a két ajánlat ugyanis 29, illetve 31 milliárdos volt. A Honvédkórház jelenlegi állapotában is részt vesz a főváros lakosságának ellátásában. Betegeinek 70 százaléka civil. Katonai jellegéből adódóan az intézményt néhány speciális feladatra jobban felkészítették: az égési osztálya, idegsebészete, toxikológiája kiemelt szerepet játszik a polgári gyógyításban. A tervek szerint 2006 októberében megkezdődhet az új szárnyban a gyógyítás, 2007 áprilisától pedig a sürgősségi betegellátás.

Örömhír, hogy a Honvédkórház 21 éve elkezdett szárnya felépül. Kell rá költeni, 2004-ben például az akkori kormányfő 28 milliárdos költséggel számolt, aztán nyilván az infláció miatt az idei első pályázatra már 29, illetve 31 milliárdos ajánlatok érkeztek be. Most meg kiderült, hogy 18 milliárdból is felépülhet. Ha már tucatnyi éve nem használják, nem lehetett volna várni még egy kicsit, és kiírni egy újabb pályázatot? Hátha.

Szellemkórház a Róbert Károly körúton
Szellemkórház a Róbert Károly körúton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.