Az antidepresszánsok erőszakra hajlamosítanak?

Az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMEA) a mostanáig legerősebb figyelmeztetést bocsátotta ki az antidepresszánsok gyermekkori használatával kapcsolatban. Klinikai vizsgálatok feltárták ugyanis, hogy ezen szerek esetében “18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés - jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh - veszélye".

Ilyen figyelmeztetés hamarosan a Magyarországon forgalmazott, ilyen típusú szerek betegtájákoztatóira is felkerül. Az antidepresszánsok világszintű eladása 2002-ben meghaladta a 19,5 milliárd dollárt, és világszerte körülbelül 17 millió gyermeknek írnak fel valamilyen pszichotróp (tudatbefolyásoló) szert. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért - egy nemzetközi szervezet, amelynek feladata a pszichiátriai visszaélések feltárása - mind nemzetközileg, mind Magyarországon régóta dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a pszichiátriai szerek erőszakot okozó hatásaira.

Az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözések jelentős részében olyan iskolások mészároltak, akik a gyilkosságok idején antidepresszánsokat szedtek. Magyarországon is hosszú a listája azoknak az eseteknek, amikor előzőleg pszichiátriai kezelést kapott emberek követtek el értelmetlenül erőszakos cselekményeket. Noha az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Szakhatósága (FDA) tavaly már kibocsátott hasonló figyelmeztetést az USA-ra vonatkozóan, az EMEA döntése Európában precedens értékű.

“A pszichiátriai szerek veszélyes mellékhatásai a nagyközönség előtt általában nem ismertek, ezért fontos, hogy a most kiadott figyelmeztetés széles körben nyilvánosságot kapjon" - mondja Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke.

(forrás: OS)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.