Túrkeve lett a Holt-Berettyó gazdája

A túrkeveiek azt szeretnék, ha a szükséges környezetvédelmi és műszaki feltételek megteremtése után csónakázótó, horgászparadicsom és sétahajó-kikötő létesülne a Holt-Berettyón.

Túrkevén két évvel ezelőtt félmilliárdos beruházással készült el egy vadonatúj, a reumás, nőgyógyászati és bőrbetegeket kezelő gyógyfürdő, amely ötszörösére lendítette fel a város idegenforgalmát, s olyan helybéliek is bekapcsolódhattak a vendéglátásba, akik eddig munkanélküliek voltak. A tizenöt évvel ezelőtt gyógyvízzé nyilvánított termálvizes medencéket korábban is több száz osztrák, német, svájci és holland vendég kereste fel, a fürdő korszerűsítésével és téliesítésével pedig meghosszabbították az idegenforgalmi szezont.

A létesítmény környékén azonban áldatlan állapotok uralkodnak: a közelben lévő Holt-Berettyó és a Gerlai-holtág meleg időben bemocsarasodik, a víz felszínét ellepi a sás, nád, s kánikulában a bűz is terjeng. Az önkormányzat két évvel ezelőtt kérte a Nemzeti Földalaptól, hogy e két vízfelületet adja át a városnak, mert csak akkor tudnak a holtágak rendbetételére pályázni, ha a tíz-, illetve háromhektáros terület a tulajdonukba kerül. A Nemzeti Földalap a napokban küldte meg azt a szerződést, amelyben ingyen átadja ezt a részt a településnek.

Szabó Zoltán, Túrkeve polgármestere tudósítónknak elmondta: nagyszabású terveik vannak e pihenőövezet fejlesztésére. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság szakemberei már kidolgozták, milyen módszerekkel lehet felfrissíteni és megbízható vízszinten tartani a holtágakat - ehhez csaknem százmillió forintos állami támogatásra lesz szükség. A holtágak rendbetételére több uniós forrásból is lehet pályázni, az önkormányzatnak a beruházási költségek öt százalékát kell felmutatnia önerőként. A túrkeveiek azt szeretnék, ha a szükséges környezetvédelmi és műszaki feltételek megteremtése után csónakázótó, horgászparadicsom és sétahajó-kikötő is lenne a Holt-Berettyón. A polgármester egy gyaloghidat és egy vízi színpadot is álmodott ide - ezek a fejlesztések azonban egyelőre a jövőbeli tervek között szerepelnek.

Az önkormányzat a vízparttól nem messze lévő epreskerti városrészben egy idősek otthonát épít majd, a fürdő mellett pedig hamarosan megvásárolnak egy tíz apartmanból álló szálláshelyet, ahol üdülési csekkel is lehet majd fizetni. Túrkeve így nemcsak ideális pihenőhelyet, gyógyulási lehetőséget, hanem immár megfelelő szállást is kínálhat a vendégeknek.

A Holt-Berettyó igazi pihenõcentrum lehet - háttérben a gyógyfürdõ
A Holt-Berettyó igazi pihenõcentrum lehet - háttérben a gyógyfürdõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.