Több száz vállalkozás egy családi házban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán két családi házban összesen hétszáz vállalkozás van bejelentve - adta hírül a Figyelő. Az adóhivatal az ellenőrzések során - apróbb szabálytalanságoktól eltekintve - mindent rendben talált.

Két kisvárdai családi ház címére összesen mintegy hétszáz vállalkozás - zömében betéti társaság - van bejelentve: a Gagarin utca 22.-ben körülbelül ötszáz, a Litki utca 18. szám alatti ingatlanon pedig - természetesen csak papíron - csaknem kétszáz cég található. A cégtulajdonosok nagyrészt ukránok, de vannak köztük oroszok - azon belül moszkvaiak és baskíriaiak - is. A vállalkozások fő tevékenységként "egyéb nem bolti kiskereskedelmet" jelöltek meg. A hatóságok - köztük az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete - rendszeresen ellenőrzik a két ingatlanban folyó tevékenységet, s törvénytelenségre, visszaélésre, bűncselekményre utaló jelet nem találtak.

Hogyan lehetséges mindez?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. A Gagarin utca 22. szám alatti kétszintes ház tulajdonosa és a Litki utca 18. szám alatti ingatlan bérlője a tizenhárom éve Magyarországon élő Kovács Erzsébet. A középkorú asszony magyar nemzetiségű ukrán állampolgár, aki végzettségére nézve fizikus - diplomát az akkor a Szovjetunió részének számító Ukrajnában szerzett -, a jelenlegi foglalkozására nézve pedig egy közvetlen értékesítéssel foglalkozó nemzetközi vállalkozás termékforgalmazója. Kovács Erzsébet azt kérte, hogy a kilencven országban jelen lévő vállalkozás nevét ne írjam le, csupán azt közöljem: ebben a rendszerben a független vállalkozó úgy tehet szert haszonra, ha termékeket ad el, egyúttal értékesítési hálózatot hoz létre az áruk eladására.

- A hozzám bejelentett vállalkozásokat a saját hálózatom külföldi tagjai alapították - magyarázza -, mert ahhoz, hogy az ügyfélkörömhöz tartozókkal üzleti kapcsolatot tudjak létesíteni, magyarországi jogi személynek kell lenniük.

Arra a kérdésemre, hogy mindez nem azzal a céllal történik-e, hogy a külföldiek a nálunk megvásárolt termékek forgalmi adóját, vagyis az áfáját vissza tudják igényelni, Kovács Erzsébet azt mondta: ez már csak azért sem lehetséges, mert a nemzetközi vállalkozás által forgalmazott termékeken nincs áfa. Az pedig nem tartozik rá, ha más terméket is vásárolnak ezek a társaságok, és az azután járó áfát visszaigénylik.

- Ne nézzen minket senki csalónak, bűnözőnek - tette hozzá -, nálam rendszeres ellenőrzéseket tartanak, és mindig mindent rendben találnak. A könyvelést könyvelőiroda végzi. Én vagyok a cégek kézbesítési megbízottja, határidőre leadom a bevallásokat, és eleget teszek az adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Arra a kérdésemre, hogy a hozzá bejelentett vállalkozások mennyi bérleti díjat fizetnek, s ebből adóznak-e a magyar államnak, az asszony azt válaszolta: bérleti díj nincs, a rendszer cserealapon működik. Vagyis a külföldi partnerek az itteni címért cserébe őt is bejelentik a saját lakcímükön a gördülékenyebb üzletmenet érdekében.

Az ügyről megkérdeztem az adóhivatalt is, amelynek budapesti sajtóosztálya a következő írásos nyilatkozatot küldte: Kisvárdán az adóhivatal nyilvántartása szerint különböző lakcímeken több száz betéti társaság van bejelentkezve, amelyek tulajdonosai minden esetben az Európai Unión kívüli országokban élő magánszemélyek, a tulajdonosok egy marketinghálózat tagjai, a képviseletüket könyvelőiroda vagy kézbesítési megbízott látja el. A nyilatkozat így fogalmaz: "Az adóhivatal több ellenőrzést folytatott le, amelyek során az áfa visszaigénylésére irányuló szabálytalan ügyleteket vagy valótlan számlákat nem tártak fel, a revíziók megállapították, hogy a belföldi értékesítés és az export szabályos és eredeti vámokmányok alapján történt. A nyilatkozat szerint a társaságok igényeltek vissza áfát, és ezek az igénylések az elvégzett ellenőrzések alapján az adójogszabályoknak megfeleltek."

Érdekes, hogy azt maga Kovács Erzsébet sem tudja, pontosan mennyi cég van bejelentve a saját lakásába. Pontos adatot azért nem lehet tudni, mert a fluktuáció gyors és folyamatos: a bejelentett vállalkozások egy része pár hónapon belül megszűnik.

- Vannak olyan emberek, akik elkezdik a termékforgalmazást, aztán rájönnek, hogy mégsem akarják csinálni - magyarázza. - Ilyenkor a forgalmazásra létrehozott céget megszüntetik. De az üzlet szerencsére jól megy: hamar alakul helyette másik. Magát nem érdekli a dolog? Szívesen elmondom, hogyan működik.

Megtudtuk: az Igazságügyi Minisztérium a cégeljárásról szóló törvény módosítását készíti elő, és az elkészült tervezet továbbra is lehetővé teszi, hogy egy lakcímre többen is bejelentkezzenek. A jogi szakértők szerint ugyanis egy esetleges limitálás a cégalapítás korlátozása volna, ami piacgazdaságban indokolatlan lépésnek tekintendő.

A kisvárdai cégtulajdonosok többsége ukrán
A kisvárdai cégtulajdonosok többsége ukrán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.