Magyarok, nyelvrokonok, Joskar-Ola

Mariföld fővárosában, Joskar-Olában ma kezdődik a tizedik nemzetközi finnugor kongresszus, amelynek az önálló államiságú finnugor népeken, a magyarokon, a finneken, az észteken túl résztvevői lesznek az Oroszországban élő kisebb, néha már csak néhány tucatnyi ember használta nyelvet beszélő, valamint más országok finnugrisztikával foglalkozó nyelvészei, néprajzosai, régészei, irodalmárai is.

Összesen 18 külföldi ország és 12 oroszországi régió több mint 600 képviselőjét várják Joskar-Olába. Magyarországról 31 szakember, többek között Szíj Enikő, az ELTE finnugor tanszékének docense és Domokos Péter tanszékvezető, Csúcs Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem finnugor nyelvészeti tanszékének vezetője, Pusztay János, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola uralisztikai tanszékének vezetője, valamint Bakró-Nagy Marianne, a Szegedi Tudományegyetem finnugor nyelvtudományi tanszékének vezetője vesz részt a tanácskozáson. Az első, 1960-ban Budapesten rendezett kongresszus azért volt fontos, mert előtte nemigen adódott lehetőség arra, hogy valamely - akár tudósokból álló - szovjet delegációban kis népek, nyelvrokonaink képviselői is érdemi szerepet kapjanak. Kiváltképpen ha - mint akkor Magyarországon - egy tanácskozáson nyugati országok tudósai is részt vesznek.

Az idei kongresszus bizonyos tekintetben visszaidézi a múltat. Annyiban, hogy nyelvrokonaink helyzete Oroszországban ismét megnehezült, többségük lélekszáma - nem utolsósorban a lakóhelyükön erősödő orosz jelenlét következtében - erősen csökken, némelyik nyelv pedig már a kihalás határára jutott.

Az ötesztendőnként rendezett kongresszusok fő törekvése, hogy erősítse nyelvrokonaink népművészeti, hagyományokat megőrző, köznapi életbeli és nyelvi "tartását", illetve hogy szélesebb körben is felhívja a figyelmet a pusztulási folyamatok következményeire.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.