Tengeralattjáró a tű fokán

Félbevágni egy almamagot? Nem könnyű. Rátenni egy tankot? Na ne. Ha csak nem akad valaki, aki elkészíti a másfél milliméteres T-34-est, pontosabban a híres páncélos 1,6 mm-es makettjét. Hozzá fogpiszkálóba szerelt szerszámkészlet - véső, csavarhúzó, reszelő.

Hát persze: a moszkvai műhely asztalán mikroszkópok. Alattuk - másképp nem látni őket - Nyikolaj Aldunyin munkái: szamovár, egyrubeles érme, egy gyufafejen fekvő Kalasnyikov és a 257 darab alkatrészből összeállított tank, amely a májusi moszkvai nemzetközi ékszerészeti kiállítás különlegessége volt. A 48 éves mikrominiaturista most egy tű fokában úszó tengeralattjárón dolgozik.

- A Kurszk is ilyen típusú volt - mondja, de erről nem lett volna szabad beszélni. Most is, amint Aldunyin felidézte a tragikusan megsemmisült hajót, a tű leesett. Négykézláb kutatunk a tengeralattjáró után. A tű megkerül, a kipottyant tengeralattjáró felkutatása azonban reménytelen vállalkozásnak bizonyul.

- Egy éjszaka alatt újra megcsinálom. Oka volt, hogy elveszett, a következőt jobban rögzítem - közli Aldunyin.

A egykori tulai esztergályos négy évvel ezelőtt kezdett a sajátos művészetbe. - Elegem lett abból, hogy a munkahelyen mindenki menekül a felelősség elől. Hogy senkit sem érdekel a minőség, csak meg akarják úszni a napot. Ezt józanul nem lehet kibírni, és én már évek óta abbahagytam az ivást. Azt akartam, hogy a magam munkájáért magam feleljek. És a legboldogabb napon, amikor kezembe kaptam a munkakönyvet, elhatároztam, hogy megpatkolok egy bolhát.

Aldunyin váratlan döntése egy tulai ember számára nem is olyan érthetetlen: Nyikolaj Leszkov 1881-es elbeszélésében egy tulai mesterember éppen ezzel kápráztatja el az odalátogató angolokat. 2002-ben elkészült az első felnyergelt, megpatkolt bolha. A bolhaláb persze nem lehet akármilyen: a pedikűr és a szőrtelenítés nélkülözhetetlen.

A hajszálnál negyvenszer vékonyabb aranylemezkékből készült munkákból kettő a tulai fegyvermúzeumban van. Hogy mennyiért, titok. - Aki nem érti, annak semmit sem ér. Aki becsüli, milliókat adhat érte - véli Aldunyin, bár elismeri, hogy igazi ajánlatot csak a kiállítás sikere nyomán kapott. Újabb terve a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház miniatúrája. Rizsszemből akarta kifaragni, de a mikroszkóp alatt a rizs nem adja vissza a márvány mintázatát.

- Persze, bárhogy törekszem, a legszebb a természet alkotása marad -mondja. Aldunyin szerint az igazi csoda nem a mikroszkopikus nyereg és patkó vagy az aprócska tank. Hanem a bolha és az almamag.

Moszkva, 2005. július

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.