Tovább tiltakoznak az iskolai szegregáció ellen

Csaknem negyven értelmiségi nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy - Veres András katolikus püspök állásfoglalása értelmében - az egyház elutasítja az integrált oktatást. A nyilatkozatot többek között Berki Judit, Csákó Mihály, Erős Ferenc, Ferge Zsuzsa, Hadas Miklós, Havas Gábor, Herczog Mária, Horváth Aladár, Kertesi Gábor, Liskó Ilona, Majsai Tamás, Mohácsi Viktória, Orsós Éva és Sáska Géza írta alá. Magyarországon ma a szegénységben élő családok gyerekeinek legalább a felét olyan osztályokban, iskolákban tanítják, ahová jórészt vagy kizárólag halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak.

A tiltakozók érthetetlennek tartják, hogy annak az egyháznak a képviselői, amelynek Jézus tanítása és saját legértékesebb hagyományai alapján az elsők között kellene munkálkodnia a társadalmi szolidaritás erősítésén, miként utasíthatják el az esélyegyenlőtlenséget csökkentő lehetőséget. Úgy vélik, hogy a katolikus állásfoglalásra nincs elfogadható magyarázat.

Az MSZP határozottan elutasítja az iskolai szegregációt - közölte szombaton a párt szakpolitikusa. Balogh Miklós, az Országgyűlés oktatási szegregáció elleni albizottság társelnöke azt mondta: társadalmi érdek az integrált oktatás, ám ezért az érintettek keveset tehetnek, a kedvezőtlen folyamatok ellen a minisztérium, az önkormányzatok, az iskolák és kiváltképp a tanárok, valamint a civil szervezetek léphetnek fel. Megállapította, hogy a magyar oktatási rendszer felerősíti a szegregációt, szinte bázisa annak.

A szocialista honatya Veres András katolikus püspök korábbi nyilatkozatára reagálva kijelentette: szó sincs erőszakos integrációról, ellenkezőleg, a szegregáció az erőszak, amikor társadalmi csoportokat különítenek el, taszítanak hátrányos helyzetbe. A püspök szerint az úgynevezett sajátos nevelői igényű gyerekeket csak megfelelő egyéni fejlesztés után szabad integrálni, különben sorozatos kudarc éri őket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.